Pénz- és tőkepiac

Rali után hullámvasút vár a hazai befektetőkre

A jelenlegi, 6,5 százalékos jegybanki kamatszint nem teszi lehetővé, hogy a részvénypiacokra vagy a részvényalapokba tömegesen áramoljon vissza a tőke, erre a 4-5 százalék körüli szint lehetne alkalmas. Ekkor jelentene ugyanis reális alternatívát e két befektetési forma a kereskedelmi banki betétekkel szemben - mondja Pillár Zsolt, a Generali Alapkezelő befektetési igazgatója.

A szakember szerint a 2010-es évet nem a likviditásvezérelt ralik jellemzik majd, a fejlődő piacok sokkal volatilisabbak lesznek, s a hazai kötvénypiacok is tartogatnak meglepetéseket. „A 2010-es évet várakozásaink szerint már nem a likviditásvezérelt tőzsdei emelkedések jellemzik majd.

Azt gondoljuk, hogy jövőre a fejlődő piacok sokkal érzékenyebbek lesznek a fundamentumok változására, s ezeken a volatilitás is lényegesen nagyobb lesz, mint a fejlett piacokon, így – a várakozásokkal ellentétben – a fejlődő piacok nem feltétlenül lesznek felülteljesítők a fejlettekkel szemben” - mondja a Generali Alapkezelő befektetési igazgatója.

„Mindezek miatt úgy véljük, hogy jövőre ismét az abszolút hozamos vagyonkezelési stratégiák kerülhetnek előtérbe. Az abszolút hozamos portfóliók ugyanis – ahogyan azt az általunk kezelt ilyen típusú befektetési alap elmúlt másfél év során elért 20 százalékos nominális hozama is mutatja – egy volatilis, alapvetően negatív piaci környezetben is képesek jelentős pozitív hozamokat produkálni, hiszen ezek akár részvényeladási (short) pozíciókat is felvehetnek” - teszi hozzá Pillár Zsolt.

A szakember szerint a fejlődő piaci részvényalapokba január óta rendkívül nagy mennyiségű, a válság előtti időszakokat is meghaladó mértékű tőke áramlott, ez azonban az ilyen típusú hazai befektetési alapok tőkenövekményén nem érzékelhető jelentősen. A hazai alapok vagyonát továbbra is elsősorban a betéti konstrukciókból a főként pénzpiaci- és a kötvényalapokba visszaáramló megtakarítások növelik.

Bár a kötvényalapok visszatekintő hozamai ma már kétségtelenül attraktívak, a jegybanki kamatcsökkentési periódus végéhez közeledve, fokozott óvatosságra hívjuk fel a befektetők figyelmét. Ráadásul a következő fél évben – az országgyűlési választások és a költségvetési hiánnyal kapcsolatos bizonytalanságok miatt –, kockázatokat látunk a hazai kötvénypiacokon - figyelmeztet Pillár Zsolt, a Generali Alapkezelő befektetési igazgatója.

részvényalap likviditás kötvény volatilitás befektetési alap Pillár Zsolt Generali Alapkezelő
Kapcsolódó cikkek