Pénz- és tőkepiac

Megitták a "buy-italt" a befektetők

Megitták a "buy-italt" a befektetők, a varázsszer tegnap is hatott a tőzsdei kereskedésben – fogalmaz elemzésében a Cashline.

Nap elején a vártnál gyengébb kiskereskedelmi adatok és vegyes foglalkoztatottsági mutatók okoztak toporgást a parketten, ám később az Intel gyorsjelentésével kapcsolatos optimizmus húzta magával a technológiai szektor (a társaság a zárás után jelentette meg negyedik negyedéves számait).

Már meg sem lepődünk azon, hogy mind az árbevételi mutató (10,6 milliárd dollár vs. 10,2 konszenzus), mind az egy részvényre jutó nettó eredmény (40 cent vs. 30 cent piaci várakozás) meghaladta a befektetők becsléseit. Sőt, az Intel a folyó negyedévre is a piaci konszenzust meghaladó árbevételi prognózist tett közzé (9,7 milliárd dollár +/- 400 millió dollár, szemben a 9,35 milliárd dolláros várakozással).

A negyedévben a társaság 65 százalékos bruttó fedezeti hányaddal működött, ilyen magas értékre a társaság életében még nem volt példa. Ennek hátterében főként a szolgáltatások árrésének bővülése, a PC eladások és a vállalati szegmens éledező kereslet is meghúzódott. A gyorsjelentést követően a papír 2 százalékos pluszba került az elektronikus kereskedésben, de már napközben is sztárnak bizonyult, mivel újabb másfél éves csúcsot (21,55 dollár) csinált. A jó hangulat az "after hours" kereskedésben más technológiai cégeket is segített.

Amerikai piacnyitás előtt érkeznek a JP Morgan számai, a bankóriástól egy részvényre vetítve 61 centes nyereséget várnak az elemzők. Más kérdés persze, hogy mennyire megbízhatóak a bankok eredménykimutatásai és mérlegei, mivel valójában senki nem lát bele magukon a cégeken kívül a folyamatokba.

Olajozott tevékenység Irak kurdisztáni régiójában. A Mol partnere, a Gulf Keystone ugyanis egy független elemzésre hivatkozva növelte a Shaikan-1 blokkra vonatkozó prognózisait. A korábbi 1-5 milliárd hordó nyersolajjal szemben most már 1,9-7,4 milliárdra emelkedett a becslés, emellett pedig további 22 milliárd köbméter földgázt jeleztek előre a blokkban. A fentiek ugyan pozitívak, ám továbbra is kérdéses, hogy milyen időtávon és költségvonzattal lehet ezeket a felszínre hozni. Másik bizonytalansági tényező ezzel kapcsolatban, hogy mekkora napi kitermelés biztosítható a mezőn.

Korábbi becslések szerint napi 20 ezer hordóra tették a naponta kitermelhető szénhidrogén mennyiségét, amelynek 20 százaléka esne a Molra. A Mol és az INA kombinált napi 130 ezer hordó kitermeléséhez képest azonban ez nem túl jelentős mérték lenne a jelenlegi információk alapján. A Mol már korábban is jelezte, hogy az első megbízható becslés vélhetően csak az idei év vége felé jelenik meg majd. Mindazonáltal a környéken lévő Akri-Bijeel blokk kapcsán is jöhet majd kedvező bejelentés a következő hónapokban.

JP Morgan Shaikan Gulf Keystone Irak Intel Mol gyorsjelentés
Kapcsolódó cikkek