Pénz- és tőkepiac

Zuhanás - A befektetők az euró ellen fogadnak

Az euró értéke tovább csökkent a dollárral szemben ma reggel az ázsiai kereskedésben, miután a befektetőket nem nyugtatta meg a kevés konkrétummal végződő Ez csúcstalálkozó.

Egy euró ma délelőtt 1,3663 dollárt ért Ázsiában, mert a befektetőket továbbra is aggasztja az eurozóna sorsa. Az EU tegnapi csúcstalálkozóján egyetlen konkrétum sem hangzott el Görögország megmentésével kapcsolatban, az állami vezetők mindössze elkötelezték magukat a segítségnyújtás mellett.

Ugyanakkor Kínában egy hetes tőzsdei szünet következik, a vasárnapi Holdújév előtti csöndes kereskedésben az ázsiai indexek kicsit emelkedtek is. Ausztráliában mozdulatlanul álltak a mutatók, miközben ralizott az arany, mert az eurózóna bizonytalanságának hatására a befektetők az árupiacra menekültek – jelenti az AFP.

Eközben a dollár erősített, miután tegnap a vártnál jobb munkanélküliségi adatok érkeztek az Egyesült Államokból, Ben Bernanke, a Fed elnöke pedig felvázolta a jegybank exit stratégiáját. Két megnyugtató hír is érkezett tehát az elmúlt napokban a tengerentúlról, ami tovább gyengítette az euró relatív pozícióját a dollárral szemben.

A szingapúri DBS Group elemzése szerint a befektetők rekord mértékű short pozíciókat építettek ki az euróval szemben, a legnagyobb kérdés tehát már nem Görögország, hanem az egész eurózóna sorsa.

short pozíció dollár euró
Kapcsolódó cikkek