Pénz- és tőkepiac

Biztosítás: megint a vétlenen csattan az ostor?

Elfogadhatatlan és alkotmányellenes az új kgfb jogszabály, melynek értelmében a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításnál a vétlen károsultnak a kártérítés kifizetését feltételekhez köthetik a biztosítók - mondta Gyulainé Dr. Tóth Zsuzsa a Magyar Autóklub jogi irodájának vezetője a Klubrádióban.

Decemberben, a még hatályba sem lépett kgfb törvényhez egy kiegészítő paragrafust csatolt a parlament. Ennek lényege, hogy április 1-től, ha a biztosító úgy ítéli meg, hogy az általa biztosított, vétlen vezetőjű jármű kormányműve, futóműve, illetve karosszériája annyira sérült, hogy közlekedésbiztonsági szempontból alkalmatlan a közlekedésre, akkor azt műszaki vizsgára kell küldenie.

A mostani kiegészítés akkor kötelezi a biztosítót arra, hogy kötelező műszaki vizsgára küldje a járművet, ha az üzembentartó nem ad nyilatkozatot arról, hogy a kárfelvétel befejeztét követő 8 napon belül helyreállíttatja a járművet. A biztosító azt mondja, csak akkor fizet, ha számlákat mutat be a vétlen autós, akit ugyan elküldenek egy plusz vizsgálatra, de - a többi között - nem tisztázott az sem, hogy a kárfizetés után vagy előtt – mondta Gyulainé Dr. Tóth Zsuzsa a Magyar Autóklub jogi irodájának vezetője a Reggeli Gyorsban.

Az áprilisi jogszabálymódosulás értelmében míg el nem készül a vizsgálat, addig a bruttó kártérítésnek csak a 48 százaléka fizethető ki, amely hónapokig elhúzza a kártérítést. Nagy kérdés meddig és miből fizesse ki a javítást a vétlen autós saját zsebből, ameddig mindenféle vizsgálatokra kötelezik – mondta Gyulainé Dr. Tóth Zsuzsa. A Magyar Autóklub jogi irodájának vezetője szerint a károsult közvetlenül a károkozóhoz fordulhat, ehhez joga van, mert ez egy alternatív kártérítési lehetőség, erre eddig nem volt szükség, és aztán a károkozó kérheti a biztosítótól az általa okozott kár megtérítését.

kötelező biztosítás kárrendezés autós biztosítás
Kapcsolódó cikkek