Pénz- és tőkepiac

Befektetési bankokkal tárgyal a Mol - Mi várható ma?

Sajtóértesülések szerint ma kezdődnek az egyeztetések a Mol és egyes befektetési bankok között az olajtársaság eurókötvény-kibocsátásáról – jelenti a Cashline.

Bár korábban felmerült a refinanszírozás lehetősége is, véleményünk szerint a Mol az ebből befolyó összegeket inkább egyes kutatás-termelési projektek (pl. kurdisztáni) finanszírozására fordítaná. A tranzakcióról részletek a következő hetekben kerülhetnek nyilvánosságra.

Ma tartja éves rendes közgyűlését a Magyar Telekom, ahol egyéb javaslatok elfogadása mellett a 74 forintos osztalékot is jóváhagyhatják a részvényesek. Amennyiben erre sor kerül, úgy a májusi kifizetés mellett az április 28-i napot érdemes szem előtt tartani. Ezen a szerdai napon ugyanis már nélkül foroghatnak majd a részvények.

Villantottak az ÁSZok - megérkezett az ELMÜ és az ÉMÁSZ osztalékjavaslata. Az ELMÜ esetében a tavalyi összeggel megegyező 2,100 forintos osztalékjavaslatot tett közzé a társaság igazgatósága, míg az ÉMÁSZ-nál 1,600 forintos javaslat érkezett (ez némi visszaesést jelent a tavalyi 1,900 forintos összeghez képest). Az osztalékfizetések időpontjairól egyelőre nincs pontosabb információ, azt a társaságok külön hirdetményben teszik közzé április végén vagy május elején.

Jelzett a Szurgutnyeftegas - tegnap két orosz napilap is értekezett az orosz vállalat és a Mol viszonyáról, ugyanakkor újabb húrokat is megpendítettek. A cikkekben felvázolták a litván Mazeikiu finomító esetét (amelynek az oroszok lényegében elzárták az olajellátását, miután a privatizációs tenderen alulmaradtak a lengyel PKN-nel szemben). Ez jelzésértékű lehet abban a tekintetben, hogy a Szurgut eszköztára jóval szélesebb, mint az OMV-é, amennyiben a Molra való nyomásgyakorlásról van szó (ami egy kiújuló kommunikációs csatát jelenthet a két fél között).

szurgutnyeftegas OTP OMV PKN Mol ÉMÁSZ ELMÜ
Kapcsolódó cikkek