Pénz- és tőkepiac

Jól hasított az OTP és a Mol - BÉT, negyedéves összefoglaló

Vélhetően egyik, a hazai tőzsdén érdekelt befektető sem számított arra, hogy a BUX ilyen jól teljesít 2010 első negyedévében.

Az első számú hazai tőzsdemutató több mint 14 százalékot szedett magára a december végétől tegnapig tartó negyedév alatt, ami az eddig töretlennek tűnő optimizmus tükrében sem kis teljesítmény.

A hazai tőzsdeindex jó teljesítményéhez ugyanakkor ezúttal látványosan eltérő mértékben járultak hozzá az egyes részvények. Az első számú húzópapírnak egyértelműen az OTP számított a január elejétől március végéig terjedő időszakban, hiszen – az utóbbi napok korrekciójával együtt is – csaknem 26 százalékot szedett magára. A blue chipek közül hasonlóan jól teljesített a Mol, amely az év végi záróárához képest 18,2 százalékos pluszban zárta a tegnapi kereskedést.

Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a nagyobbik gyógyszerpapír, a Richter nem tudott javítani – minimális mértékben bár, de csökkent a kurzusa. Az első számú pozitív meglepetésnek ugyanakkor a Rába számít: a gépipari majdnem 30 százalékot javított az első negyedév során.

A kisebb részvények között már jóval nehezebb kiugró teljesítményű papírokat találni, sőt, több részvény is akad, amely vaskos mínuszban zárta a mögöttünk hagyott negyedévet. A negatív rekorder a Phylaxia, amely árfolyamértékének több mint egyötödét vesztette el, de vaskos, 8,9 százalékos mínuszban zárt a TVK is. Nagy meglepetésre sokat – 11,2 százalékot – javított ugyanakkor a korábban drasztikus mértékű árfolyamveszteségeket elkönyvelni kénytelen AAA Auto, de nem jártak rosszul a 11 százalékot erősödő Fotex részvényesei sem.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

OTP negyedév Rába BUX phylaxia kereskedésFotex Mol BÉT Richter árfolyam TVK
Kapcsolódó cikkek