BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üzenet Orbánéknak Londonból: Szükségtelen az MNB-feszültség

"Szükségtelennek" nevezték londoni felzárkózó piaci elemzők a magyar jegybank vezetőjének pozíciója körül kialakult feszültséget.

A BNP Paribas bankcsoport londoni befektetési részlegének napi kelet-európai helyzetértékelése foglalkozik Pokorni Zoltán előző napi tévényilatkozatával, amelyben a Fidesz alelnöke Simor András MNB-elnök lemondását szorgalmazta.

A BNP Paribas elemzői szerint az ilyen nyilatkozatok "szükségtelenek és nem tanácsosak", mivel bizonytalanságot keltenek az MNB jövőbeni függetlenségével kapcsolatban, és hozzájárulhatnak a kockázatkerülés újbóli megjelenéséhez a magyar piacon.

A cég szakértői közölték: nem várják, hogy a Fidesznek sikerül elérnie Simor András távozását, mivel ez feszültséget szítana az EU-val és az euróövezeti jegybankkal fennálló kapcsolatokban, amit "Magyarország jelenleg nem engedhet meg magának".

Mindazonáltal már a kormány és a jegybank közötti konfliktus lehetősége is "rossz hír a forintnak és a kötvénypiacnak" - áll a BNP Paribas kommentárjában.

Hasonló megállapításokra jutottak az üggyel kapcsolatban más nagy londoni házak is.

A Barclays Capital, a londoni City egyik vezető befektetési bankcsoportja Pokorni Zoltán nyilatkozata után kiadott értékelésében azt írta: a magyar jegybanki alapkamat esetében érvényesülő kockázatot most már nem az inflációs vagy a gazdasági kilátások jelentik, hanem a kockázati felárak "politikailag indukált" emelkedése.

A cég citybeli szakértői szerint ugyanis ha a "politikai zaj" miatt "folytatódik a kockázati prémiumok visszarakódása" a forinteszközökre, az okot adhat a monetáris tanácsnak a pénzügypolitikai enyhítési ciklus - vagyis a jegybanki kamatcsökkentések - leállítására. Tekintettel arra a bizalomra, amelyet a piac a jelek szerint a mostani MNB-vezetés iránt mutat, bármilyen "kierőszakolt változtatás" piaci kilengéseket okozhat, és ennek következményei között lehet a jegybanki kamatcsökkentési folyamat leállása is - állt a Barclays Capital londoni elemzésében.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési elemzői a magyarországi választási eredményeket értékelő hét eleji kommentárjukban szintén annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a kormány és a jegybank közötti feszültség potenciális éleződése nyomást gyakorolhat a befektetői hangulatra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.