Pénz- és tőkepiac

Az MNB szabadulna a GIRO Zrt.-től

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) beszerzési eljárást indított a GIRO Zrt.-ben lévő részvénycsomagjának értékbecslésére. Az elkészítendő értékbecslés célja, hogy támpontot adjon a jegybanknak a GIRO Zrt.-ben meglévő 7,3 százalékos tulajdonrészének értékesítéséhez, jelentette be kedden honlapján az MNB.

A jegybank hosszú távon csak olyan cégekben kíván tulajdonos lenni, amelyekben a tulajdonlás a jegybanki alapfeladatok ellátását segíti, vagy nélkülözhetetlen - magyarázta lépését a jegybank.

A most kiírt beszerzés célja, hogy a GIRO későbbi eladása a lehető legjobb áron történjen. A jegybank nyereségét a jegybanktörvény alapján befizeti az államkasszába, így az értékesített részvénycsomagon elért esetleges nyereség is az adófizetők terheit csökkenti.

Magyarországon a kétszintű bankrendszer bevezetésével jelent meg az az igény, hogy a kor technikai színvonalán álló fizetési rendszer alakuljon ki, amelyben a hitelintézeti elszámolóház a szolgáltatásait számítógépes informatikai és távközlési rendszerekkel nyújtja. A koncepció jegyében a GIRO-t 1988 decemberében alapította meg 11 hitelintézet, valamint a Magyar Nemzeti Bank. A cégnek jelenleg 27 részvényese van, a társaság jegyzett tőkéje 2,5 milliárd forint.

Giro kétszintű bankrendszer MNB
Kapcsolódó cikkek