Pénz- és tőkepiac

Megvannak a Primus Capital első Jeremie befektetései

A Jeremie Program nyertes Primus Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. kiválasztotta első portfóliócégeit, melyeket jelentős tőkebefektetéssel támogat. A 6,2 milliárd forint jegyzett tőkével rendelkező Primus III. Kockázati Tőkealap olyan korai vagy induló szakaszban lévő hazai kis és középvállalkozásokba fektet be, melyek átlagon felüli növekedési potenciállal rendelkeznek. A Primus által meghozott befektetési döntés alapján két innovatív hazai vállalkozás, a COMFORCE és egy a következő hetekben megnevezésre kerülő társaság, összesen 570 millió forint fejlesztési tőkéhez juthat.

Miután a Primus III. Alap áprilisban megkapta a működéséhez szükséges PSZÁF engedélyt, szabaddá vált az út a 6,2 milliárd forint értékű tőkekihelyezéshez. A Jeremie Program nyertes Primus elsősorban olyan hazai korai szakaszú kis- és középvállalkozásokba fektet, melyek innovatív technológiával, kiemelkedően versenyképes szolgáltatással vagy újszerű üzleti modellel rendelkeznek és 3-5 év alatt jelentős árbevétel- és értéknövekedést terveznek elérni. Az Alapkezelő mindkét befektetést több ütemben valósítja meg, az első részlet várhatóan június folyamán megérkezik a kiválasztott cégekhez.

„Új alapunk első két befektetése jól mutatja a Primus befektetési stratégiáját: mindkét társaságban közös, hogy saját fejlesztésű technológiával rendelkeznek és fejlődésük egyik kulcsa az internetes technológia által lehetővé tett tartalom- és folyamatszervezés lehetősége, amely a hagyományos módon működő versenytársak számára nem elérhető. Számukra a tőkebefektetés lehetővé teszi ezen versenyelőnyök maximalizálását, tulajdonosai számára pedig ezen értékek realizálását.” – mondta el Bruckner Zoltán, a Primus Capital ügyvezető partnere.

A távmunkára építő, jelenleg telemarketing, ügyfélszolgálatok és egyéb call center szolgáltatásokat nyújtó COMFORCE 170 millió forintos tőkebefektetésben részesül,  amelyet elsősorban ügyfélkörének bővítésére, szervezet- és technológia-fejlesztésre, valamint a külföldi piacra lépés megvalósítására  használnak fel. A 2008-ban alapított vállalat 2010 áprilisáig 180 milliós bevételt realizált és összesen több mint 400 telefonos operátornak ad munkát az ország minden területén. A cég közel hatvan ügyfele nagyrészt vezető bankok, biztosítók, távközlési vállalatok és kiadók köréből kerül ki, mint például az Axel Springer-Budapest Kiadói Kft, az Allianz magyarországi csoportja, az AEGON Magyarország, de megbízója a Magyar Állami Operaház is. A COMFORCE professzionálisan kiépített működési struktúrájának, az Egyesült Államokban már sikerrel alkalmazott “felhő modellnek" köszönheti az alapkezelő érdeklődését. A Papp László Dávid és Tasnádi Sándor vezette cég alapjaiban változtatta meg a call center munkájának szervezését és hatékonyságát, így olyan piaci előnyre tett szert, amivel az amúgy is gyorsan növekedő hazai telemarketing piacon mára az egyik legismertebb, legdinamikusabban növekvő szolgáltatójává nőtte ki magát - alig 2 év alatt. Az új megközelítés a hagyományos, irodában dolgozó stábra épülő üzleti modellel szemben a távmunkára épít. Ez lehetővé teszi, hogy a cég szolgáltatói rugalmasságát magas szinten tartva akár a legnagyobb hagyományos call centerek volumenét kezelje a távmunkás munkaerőpiacon elérhető szakemberek révén, magas minőségben.

A COMFORCE távmunka rendszerét egyedileg kifejlesztett folyamatok mentén, a legújabb technológiák támogatásával üzemelteti, ami pontos és nyomon követhető elszámolást tesz lehetővé és valós idejű riportok készítésére is alkalmas. „A sikeres működés érdekében alapjaiban kellett újragondolnunk az alkalmazottainkkal fenntartott viszonyt, hiszen a távmunka jellege nem teszi lehetővé a felülről irányító vezetői magatartás alkalmazását. A kiépített infrastruktúra pontos elszámolást tesz lehetővé és motiválja az embereket, hiszen a tényleges teljesítmény függvényében történik a bérkifizetés. Az így működtetett szolgáltatásüzemeltetés jelentős figyelmet és technológiát igényel a projektek és a munkaerő szervezése és képzése tekintetében, ugyanakkor magas rendelkezésre állás mellett nagyobb hatékonyságot biztosít, miközben akár elzárt települések kiváló szakemberei is munkához jutnak” - mondta el Papp László Dávid a COMFORCE ügyvezető igazgatója. A Primus beruházásból első lépcsőként 70 millió forintot hívnak le, amit szerkezeti és technológiai fejlesztés mellett a külföldi terjeszkedés előkészítésére fognak felhasználni.


A Primus a másik, összesen 400 millió forintos befektetése, a maga területén vezető, magyar fejlesztésű technológia köré épülő, az élettudományok terén működő export-orientált vállalkozáshoz érkezik majd. A társaság a fellendülés pillanatában lévő piacra fejleszt kulcsfontosságú terméket,az egyedi termékelőnyök pedig olyan mértékű és gyors megtérülést prognosztizálnak, ami reális alapot ad a társaság gyors növekedésének.
A Primus III. Alap befektetéseit a tervek szerint a következő bő 3 év folyamán valósítja meg.  

com bruckner zoltán kockázati tőke JEREMIE primus capital
Kapcsolódó cikkek