Pénz- és tőkepiac

Viharok - Az utóbbi öt év harmadik legnagyobb kára

A piacvezető lakásbiztosító, az Aegon becslése szerint a magyar lakosságnak az elmúlt hetek viharai, felhőszakadásai és árvizei közel 12 milliárd vagy azt meghaladó kárt okoztak.

A károk több mint 100 ezer ingatlant érintettek és átlagosan 100-120 ezer forint értékű kár keletkezett, ugyanakkor jelentősek a milliós károk is. Az Aegon Magyarország munkatársai Edelényben készpénzben fizetnek kárelőleget az árvíz miatt kitelepített ügyfeleiknek. A kárfelmérésre az árvízi területeken még várni kell, hiszen azok jelenleg nem megközelíthetők, így az elmúlt napok esőzései által okozott károk végleges összege sem becsülhető meg.

A becsült károk összege már most meghaladja a 600 millió forintot. Ez az elmúlt öt év harmadik legnagyobb meteorológiai kára, a rekorder pedig a néhány héttel ezelőtti Yolanda nevű vihar.
 
Az Aegon Magyarország kárszakértői készpénzben fizetett kárelőleggel segítik azon ügyfeleiket, akiknek az áradás miatt el kellett hagyniuk otthonukat Edelényben. A társaság az árvíz kapcsán jelentős károkra számít, munkatársai a víz levonulását követően azonnal megkezdik a károk felmérését.

A társasághoz eddig az elmúlt hét esőzései nyomán hatezer kárbejelentés érkezett, elsősorban Pest, Fejér és Veszprém megyékből, az ügyfelek által becsült kár értéke több mint 600 millió forintot. Az összeget jelentősen emelhetik azonban az árvízkárok.

Az esőzések következtében keletkező károk összege így is jelentős: már most az elmúlt öt év harmadik legnagyobb összefüggő meteorológiai kára a jelenlegi. A legnagyobb viharkár is májushoz kötődik: a május 15-16-i, hétvégi, Yolanda viharral kapcsolatban immáron több mint 19 ezer kárbejelentés érkezett a piacvezető lakásbiztosítóhoz, a becsült károk összege pedig megközelíti az 1,7 milliárd forintot. A május közepi vihar ezzel minden eddigi rekordot megdöntött: a 2008 márciusi Emma hurrikánt követően „csak” 12 ezer bejelentés érkezett, a kárkifizetés összege pedig 850 millió forint volt.

kár vihar kárelőleg kárfelmérés Aegon
Kapcsolódó cikkek