Pénz- és tőkepiac

A világ legnagyobb részvénykibocsátása

A Petrobas brazil állami olajtársaság 70 milliárd dollárra tett szert a világ legnagyobb nyilvános részvénykibocsátása eredményeként.

A vállalat 1,87 milliárd darab új, elsőbbségi részvényt értékesített 26,30 reálos áron. Emellett 2,4 millió normál talált gazdára 29,65 reálért. A papírokat túljegyzés mellett értékesítették, ami jól jelzi a cégbe vetett bizalmat. A pozitív eredmény fontosságát emeli, hogy a tőzsdére lépéssel kapcsolatos bizonytalanságok és késlekedés éppen 70 milliárd dollárral csökkentette a Petrobras piaci értékét – jelenti a Reuters.

A tőzsdére lépés halasztásának oka, hogy a társaságnak megegyezésre kellett jutnia a brazil kormánnyal arról, mekkora részesedést kap az állam az 5 milliárd hordónyi olajért cserébe. A Petrobras 43 milliárd dollár értékben ad részvényeket a kitermelhető olajért.

A most befolyt összeg zöme közel-keleti ás ázsiai szuverén vagyonalapoktól érkezett. A pénzt a Rio de Janeiro partjai közelében közelmúltban feltárt olajtartalékok kiaknázásának finanszírozására fordítják majd.

részvény kibocsátás Petrobras tőzsdére lépés
Kapcsolódó cikkek