Pénz- és tőkepiac

Még mindig a dollár "a deviza"

A Bank for International Settlements jelentése szerint továbbra is zöldhasúval bonyolítják le a globális devizakereskedelem túlynyomó részét.

A jelentést a Nemzetközi Fizetések Bankja (Bank for International Settlements - BIS) tette közzé, amelyet gyakran "a központi bankok bankjának" neveznek. A BIS a 2008-as pénzügyi válság óta most először készített felmérést, 53 központi bank részvételével.

A jelentés szerint naponta a világon mintegy 4 ezer milliárd dollár cserél gazdát. A legnagyobb forgalmat továbbra is Londonban bonyolítják le, amely a globális forgalomból 37 százalékkal részesedik. Az Egyesült Államok, amely a második legfontosabb valuta- és devizaközpont, szinte pontosan fele annyi valuta tranzakciónak ad helyet, mint London. A harmadik legnépszerűbb centrum Japán, 6 százalékos részesedéssel, amelyet Szingapúr, és Svájc követ 5 százalékkal.

A dollár továbbra is az a valuta, amelyben a forgalom legnagyobb része, 85 százaléka lebonyolódik, noha ez az arány csökkent a 2001-ben elért 90 százalékról. Az euró és a jen kereskedelme bővült az elmúlt három évben, de növelte részesedését az ausztrál-, és a kanadai dollár is. Szintén erősítettek a fejlődő piacok devizái, a növekedést a török líra, és a koreai von vezette. A font, és a svájci frank azonban veszített forgalmából.

deviza Nemzetközi Fizetések Bankja részesedés devizakereskedelem Bank for International Settlements
Kapcsolódó cikkek