Pénz- és tőkepiac

Gyorsul a pénzforgalom: 1 nap helyett 4 óra lesz az átutalás

Jelentősen gyorsul, a mostani 1 nap helyett legfeljebb 4 óra lehet az elektronikus csatornán benyújtott megbízások teljesítése a hazai bankrendszerben 2012 közepétől.

Holnap jelenik meg az az MNB-rendelet, amely gyorsabb, napon belüli forintátutalásokat tesz lehetővé 2012. július 1-től – jelentette be Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke sajtótájékoztatón. A rendeletnek köszönhetően az eddig 1 nap alatt lezajlott forintátutalások 4 óra alatt meg is érkeznek a kedvezményezett számlájára. A korszerű rendszer várhatóan jelentős előnyöket jelent majd a lakosság és a vállalatok számára egyaránt. Megszűnik a jelenleg egy napig „utazó” pénzen realizált kamatjövedelem, így jelentős összeg az ügyfeleknél marad.

A bejelentésen elhangzott: az új rendszer azért 2012 nyarán lép hatályba, mert az jelentős felkészülést és fejlesztések igényel, a megelőző tesztidőszak körül-belül 6-9 hónapra tehető majd. A piac 57 szereplőjétől bankrendszer szinten 7-8 milliárd forint beruházást igényel az új rendszer. Az meggyorsított átutalások önköltségi díja 2-4 forint között lehet majd, de az MNB szerint van akkora mozgástere a pénzintézeteknek, hogy ezt a terhet elbírják.

Az új rendszer bevezetésére azért van szükség, mert a jelenleg is alkalmazott GIRO-rendszer mára elavult az elmúlt 16 évben. Az azóta eltelt időszakban számos ország döntött úgy, hogy megújítja rendszerét, így az EU tagállamok többségében a gyorsabb átutalás elvileg a szélesebb tömegek számára is elérhető. Az új megoldást előkészítő munka az MNB kezdeményezésére még 2005-ben indult el. Az új rendszert továbbra is a GIRO Zrt. működteti majd. Az átutalásokat az Európában is bevezetésre kerülő „SEPA” formátumban kezelik majd.

forint átutalás SEPA Király Júlia Giro EU MNB
Kapcsolódó cikkek