Pénz- és tőkepiac

Már finisben a kampány

Várhatóan rekordot dönt az idén is a gépjármű-felelősségbiztosítót váltók száma

Szerdáig dönthet úgy a magyarországi autósok nagy része, hogy a jövő évtől lecseréli mostani kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) nyújtó szolgáltatóját egy másikra. Azokra vonatkozik persze csak ez a határidő, akiknek január 1-jén fordul a biztosításuk, jelenleg azonban az ügyfelek kilenc tizede még ilyen. „Akinek a biztosítási évfordulója még mindig január 1-je, az ügyeljen arra, hogy felmondása a korábbi biztosítójához legkésőbb december 1-jén éjfélig igazolhatóan beérkezzen” – tanácsolja Molnos Dániel, a Magyar Biztosítók Szövetségének főtitkára. Célszerű a felmondást tértivevényes levéllel, viszszaigazoló faxszal vagy egyéb bizonyítható módon elküldeni. Ha alkuszon keresztül küldi a felmondását az ügyfél, nem árt megbizonyosodni arról, hogy az a korábbi biztosítójához időben beérkezett. Az érvényes felmondás alapján a biztosítás december 31-én szűnik meg. „Ha viszont a felmondás nem szabályos, az újonnan kötött szerződés sem lesz érvényes, és a régi marad hatályban” – figyelmeztet Molnos.

Bár megoszlottak a vélemények arról, hogy a különadó és az új tarifálási rendszer, vagyis a motor méretéről annak teljesítményére való áttérés hozhat-e további áresést a kgfb-piacon, végül azoknak lett igazuk, akik az igenre voksoltak. Az árak az idén drasztikusan csökkentek, tavaly még a kampányban átlagosan 25 ezer forintért lehetett kgfb-t kötni, az idén már csak 17 ezer forint körül van az átlagdíj.

Tavaly csaknem másfél millióan döntöttek úgy, hogy a kampányidőszakban biztosítót váltanak, az idén egyes előrejelzések szerint akár a négymilliós ügyfélkör fele is biztosítást cserélhet.
Megoszlanak azonban a vélemények arról, hogy valóban lesz-e ennyi hűtlen ügyfél az idén. A kotelezo.hu internetes szakportál értékelése szerint hiába a díjzuhanás, az utolsó napok rohama, elképzelhető, hogy mégsem dől meg a tavalyi biztosítóváltási rekord. Sikeresnek tűnik ugyanis a biztosítók ügyfélmegtartó stratégiája, amelynek során a kiküldött díjértesítőikben lényegesen alacsonyabb díjakat ajánlanak a korábban fizetettnél. Az ügyfelek jelentős része pedig a megajánlott 10-15 százaléknyi díjcsökkenést elfogadja, pedig kis utánajárással – akár ugyanannál a biztosítónál is – kétszer akkora összeget is spórolhatna. „A biztosítók többsége a jövő évi köteleződíjról szóló tájékoztatót eleve az előző évinél kedvezőbb díjjal küldte meg a meglévő ügyfeleknek, ez hatékony eszköznek bizonyulhat az ügyfélmegőrzésre” – mondja Lantos Lóránt, a kotelezo.hu szakértői portál vezetője.

A Netrisk.hu viszont úgy véli, lesz rekord az idén is, ezen az internetes alkuszportálon ugyanis a váltók száma vasárnap reggelre elérte a 320 ezret – s ezzel megdőlt a múlt évi átszerződési rekord is. Ráadásul a társaságnál arra számítanak, hogy a korábbi éveknek megfelelően sokan az utolsó pillanatra hagyják majd a váltást, és így az utolsó napokban kimagasló forgalom várható. Aki még nem váltott, a Netrisknél kedd éjfélig számíthat teljes körű online ügyintézésre. A meglévő kgfb-szerződéseket egyébként még szerdán is fel lehet mondani, az új biztosítás kiválasztására pedig december végéig van idő.

Ha minden autós, aki alacsonyabb díjú szerződést talál, vált az idei kampányban, akár 40 milliárd forint is az ügyfelek zsebében maradhatna a mintegy 130 milliárd forintos kgfb-piacból – mondják a szakemberek. A Netrisken egy átlagos autós 13 ezer forintot spórolt, ha váltott, ezzel összesen eddig több mint négymilliárd forintot takarítottak meg a portál ügyfelei. Ha a váltók száma az internetes alkusznál eléri a kampány végére a 400 ezret, a megtakarított öszszeg átlépheti az ötmilliárd forintot is. A cégnél úgy becsülik, ha az országban máshol is az övékéhez hasonló volt a forgalomnövekedés a váltók számában, ez az év végéig összesen közel 2 millió váltót és mintegy 26 milliárd forintos összesített megtakarítást eredményezhet. A biztosítók aggódnak is emiatt, ugyanis több szereplő veszteségessé válhat.

A portálok beszámolói szerint a legolcsóbb cég a most piacra lépett romániai Astra, rajta kívül a Köbe, az Allianz és a K&H ajánlatai jönnek ki a legtöbb autósnál az első helyre. A kötéseket illetően viszont más a helyzet, az Astrát és a Köbét kevesebben választják, mint az Allianzot vagy a K&H-t.

köbe K&H kötelező allianc biztosítás kgfb kampány
Kapcsolódó cikkek