Pénz- és tőkepiac

Ínségben nehéz hitelezni

Kicsi és csalásra kényszerülő vállalkozásokat termel a magyar gazdaságpolitika

Magyarországon torz a vállalati struktúra – hangzott el a Világgazdaság Bőség vagy ínség jön a magyar vállalati hitelpiacon? című konferenciáján. Ennek okaként többen is a külföldi nagyvállalatokat előtérbe helyező privatizáció mellett a versenyképtelenséget okozó gazdaságpolitikát említették. Általános vélekedés, hogy a nagy cégek képesek ellensúlyozni a kedvezőtlen gazdaságpolitikai környezetet, ugyanakkor a kicsik ki tudnak bújni a korlátozó jogszabályok és a magas adók alól.

Lapunk rendezvényén az is szóba került, hogy a csőd- és a bírósági végrehajtásról szóló törvény túlzottan védi az adósokat, még a csalókat is. Az adósok akár évekig is halogathatják az ügyek lezárását, ezzel növelve a körbetartozást. Ezért mindkét jogszabály módosítását szükségesnek nevezték, csakúgy, mint a „felszámolási ipar” megújítását, amely már-már maffiaszerűen működik Magyarországon. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára arról beszélt, hogy a kormány egyszerűbb pályázati rendszert akar kidolgozni a vállalkozások segítésére, a pénzügyi felügyelet alelnöke pedig megemlítette, hogy a lakosság egy része annyira eladósodott, hogy gyakorlatilag fizetésképtelenné vált.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

hitelek pályázati rendszer orbán-kormány vállakozások gazdaságpolitika
Kapcsolódó cikkek