Pénz- és tőkepiac

Máris kifulladt a forint

A hazai deviza ugyan egy rövid időre erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben is, de mostanra teljesen elveszett a lendület.

Egy euróért jelenleg 274,8 forintot adnak, a kamatdöntést követően a közös európai deviza árfolyama a 274-es szint felett lebegett, de mostanra ismét folyamatosan emelkedik az árfolyam. Egyébként a piac hozzáállását jól mutatja, hogy a legerősebb, 273,46 forintos árfolyamot még a kamatemelés előtt érte el a forint, ami arra utalhat, hogy a befektetők már beárazták a változást.

Hasonló a helyzet a svájci frank esetében is, az ár jelenleg 212,09 forint, ami nem jár távol a ma mért leggyengébb árfolyamtól. A kamatdöntés idején az alpesi deviza ára is csökkent egy kissé, de így is csak éppen hogy beküzdötte magát a 211-es sávhatár alá.

Friss deviza és részvénypiaci adatok itt

A jegybank döntése nem okozott meglepetést, annak ellenére, hogy az inflációs nyomás alacsony szintje és a törékeny belső kereslet is a kamatemelés ellen szólt – mondta a Világgazdaság Online-nak Barta György, a CIB Bank elemzője. A pénzintézet szakértői szerint a következő időszak döntéseit a februárban bemutatásra kerülő kormányzati reformcsomag határozza meg.

Amennyiben az abban foglalt intézkedések elnyerik a piac bizalmát, akkor Barta György szerint sor kerülhet egy kamatcsökkentésre, amit már a megújult összetételű Monetáris Tanács hajt végre. Ennek feltétele, hogy a forint jelentősen erősödjön, ezt ellensúlyozhatja az MNB egy kamatvágással, de az a feltételektől függően az is elképzelhető, hogy a megújult, immár az Orbán-kormány által jelölt tagokkal működő Monetáris Tanács nem változtat az alapkamaton a közeljövőben.

forint kamatemelés barta svájci frank euró árfolyam CIB kamat
Kapcsolódó cikkek