Pénz- és tőkepiac

Devizahitelesek figyelem! Heteken belül jöhet a mentőcsomag!

A Magyar Bankszövetség elnöke szerint április közepére - legkésőbb április második felében - megszülethet a megállapodás a bankok és a kormány között a nehéz helyzetbe került lakáshitelesek megsegítéséről. "Jó megállapodás lesz, mindenki vállalja a terheket" - mondta Erdei Tamás, aki bejelentette azt is: nem kíván "újrázni" az elnöki poszton.

Erdei egy szerdai sajtóbeszélgetésen ismertette, három, különböző helyzetben lévő hiteladósi kör van: akik tudják, és akarják is fizetni a hiteleket; akiknek a törlesztés nehézséget okoz, de próbálnak a bankkal megállapodni; és akik szociális helyzetük miatt képtelenek a terheket vállalni. A különböző problémákra különböző megoldásokat kell találni.

Az elképzelésekről annyit árult el, hogy akik könnyítéssel képessé tehetők a törlesztésre, azok számára legalább középtávra (három-négy évre) stabilizálnák a törlesztőrészletet úgy, hogy megtisztítják az árfolyamváltozástól, vagyis fizetési könnyítést alkalmaznának. Hangsúlyozta ugyanakkor: a hitelt mindenkinek vissza kell fizetnie.

A szociálisan nehéz helyzetben lévőkkel kapcsolatban - esetükben a szociális bérlakás lehet a megoldás - kijelentette: a bankrendszer nyújtotta a hiteleket, így elképzelhetetlen, hogy valamilyen kötelezettségvállalás ne legyen a bankrendszer részéről, ám ennek részleteit nem ismertette.

 A szociális bérlakás nem lenne választható forma, kritériumrendszerét a kormány határozza majd meg. Hozzátette: nagyon fontos lenne, hogy ez július 1-jéig létrejöjjön, mert a kilakoltatási moratóriumot fel kell oldani. Hangsúlyozta: a moratóriumot a bankok nem szeretnék meghosszabbítani, mert lehetetlenné teszi a piaci finanszírozást. A moratórium feloldására feltételekkel kerülne sor, így például a bankoknak önmérsékletet kell tanúsítaniuk a birtokukba került ingatlanok értékesítésében - erősítette meg. Erdei Tamás bejelentette: a bankszövetség áprilisban esedékes tisztújításakor nem jelölteti magát az elnöki posztra.

 

mentőcsomag devizahitelesek Erdei Tamás bankok
Kapcsolódó cikkek