Pénz- és tőkepiac

Új babérokra tör a rubel

A rubelnek a globális kereskedelemben játszott szerepe csak akkor növekedhet, ha az orosz kormánynak sikerül az éves inflációt stabilan 3-4 százalékra leszorítania - jelentette ki Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter Kijevben.

"Azért, hogy a rubelt az eddiginél szélesebb körben használják, számos gazdasági jelzőszámmal kell foglalkoznunk" - jelentette ki Kudrin a FÁK országok ukrán fővárosban tartott pénzügyminiszteri konferenciáján. "Ha Oroszország az éves inflációt leviszi 3-4 százalékra és ezen a szinten tartja öt-hat éven át, ez a valuta új minőségét fogja jelezni" – fejtegette a pénzügyminiszter, akinek megfogalmazása szerint a rubel új minőséget érhet el, ha a makrogazdasági kritériumok teljesülnek.

Oroszországban a fogyasztói árak az idei év eddig eltelt szakaszában 4,8 százalékkal emelkedtek. A kormány arra számít, hogy a jó termés és a gyümölcs- és zöldségféleségek nyári bőségének hatására az árak csökkenni fognak. Kudrin úgy vélte, hogy bár a rubel máris "teljes mértékben konvertibilis", Oroszországnak időre van szüksége annak bizonyítására, hogy mind a rubel, mind pedig az orosz gazdaság stabil.

Idén áprilisban Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök jelezte, Ukrajna rubellel szeretne fizetni dollár helyett az orosz energiaszállításokért. Ám Viktor Janukovics ukrán elnök közölte, hogy a rubelben történő fizetés csak akkor lehetséges, ha Moszkva enged az árakból. Oroszország hosszú ideje próbálja globális szempontból is fontos központtá tenni Moszkvát és ennek kapcsán szélesebb körben elterjeszteni a rubelt. Ugyanakkor – jegyzi meg a The Moscow Times – egyelőre csak az orosz egy kis részét számolják el rubelben, főleg a volt szovjet tagköztársaságok viszonylatában.

A fehérorosz gazdasági súlyos válsága kapcsán felmerült, hogy Európa utolsó diktatúrájában is bevezetik az orosz rubelt, Kudrin ezt nem zárta ki, ugyanakkor hozzátette, hogy a valutaunióval kapcsolatos tárgyalások csak a belarusz krízis rendezését követően kezdődhetnek el.

Oroszország fehérorosz Kudrin rubel Orosz export
Kapcsolódó cikkek