Pénz- és tőkepiac

Nagy hal akadhat az OTP horgára

A Szberbank mellett a magyar bank is ringbe száll a Volksbank Internationalért.

Az OTP Bank is pályázik a Volksbank kelet-európai érdekeltségeit összefogó Volksbank Internationalre. A tranzakció révén több országban jelentősen növelhetné a súlyát, és három új piacon is megjelenhetne a hazai bankcsoport.

Az OTP csoport szerdán jelezte érdeklődését az Österreichische Volksbanken AG Group kelet-európai ágazatát tömörítő Volksbank International (VBI) iránt – értesült a Kommerszant című orosz lap. A kilenc kelet-közép-európai piacon jelen lévő VBI megvásárlásának kapcsán eddig csak a Szberbank neve merült fel: legutóbbi hírek szerint az orosz állami tulajdonban lévő hitelintézet 700 millió euró körüli összeget adna a bankcsoportért. (Ez az ár ugyanakkor nem tartalmazza a romániai érdekeltséget, amely egyébként a legnagyobb az összes közül.)

A VBI igen jelentős szereplőnek számít a kelet-európai bankpiacon. Jelenleg a bankcsoportnak kilenc országban – Szlovákia, Csehország, Magyarország, Szlovénia, Horvátország, Románia, Bosznia-Hercegovina, Szerbia és Ukrajna – 547 fiókja van. A bankcsoport közel 5400 alkalmazottat foglalkoztat. Mérlegfőösszege 2010 végén elérte a 13,7 milliárd eurót – a romániai leányé ebből 4,8 milliárd –, hitelállománya pedig 10 milliárd körül mozgott.

Az OTP feltűnése a VBI körül ugyanakkor nem meglepő, az ugyanis jól illeszkedik az első számú hazai bankcsoport terjeszkedési stratégiájába. Csányi Sándor elnök-vezérigazgató szerint – akit szintén a Kommerszant idézett – a Volksbank jelen van azokban a régiókban, ahol az OTP Bank terjeszkedni szándékozik. Csányi Sándor hozzátette: a Szberbankkal már régen folynak a tárgyalások, főleg azért, mert a Volksbanknak több nagy résztulajdonosa van. (A VBI 51 százalékban az Österreichische Volksbanken, 24,5 százalékban a német DZ és WGZ Bank, s ugyanilyen arányban a francia Bank Populaire Caisse d’Epargne tulajdonában van.)

Az orosz lapnak Andrej Donszkih, a Szberbank helyettes elnöke azt mondta: tárgyalnak és nyugalommal veszik tudomásul, hogy megjelent még egy érdeklődő, végtére is szabad a piac, majd kiderül, mennyire komolyak a versenytárs szándékai. A lapnak egy meg nem nevezett forrása, amely ismeri a Szberbank tárgyalásainak menetét, azt mondta, eddig az orosz hitelintézet volt az egyetlen érdeklődő.

Egy sikeres akvizíció révén mindenesetre az OTP csoport nemcsak a meglévő pozícióit erősítheti egyes piacokon, hanem újabb országokban is megvetné a lábát: Csehországban, Bosznia-Hercegovinában és Szlovéniában ugyanis még nincs helyi érdekeltsége. Kérdés ugyanakkor, mihez kezdene a VBI magyar leányával, amely a mérlegfőösszege alapján a hazai banki rangsor tizedik helye környékén mozog, és több mint 60 egységből álló fiókhálózattal rendelkezik.

Az OTP-részvénynek használtak a VBI-ről megjelenő hírek. A bankpapír a nyári időszakhoz képest szokatlanul erős, több mint 13 milliárd forintos forgalomban 0,7 százalékot erősödött a Budapesti Értéktőzsdén, és 5790 forinton zárta a kereskedést.

Szberbank OTP Csányi volksbanken donszkih vbi
Kapcsolódó cikkek