Pénz- és tőkepiac

Nem kell az OTP-nek - A romániai leány okoz gondot az ÖVAG-nak

Mivel nem volt vételi érdeklődő, az Österreichische Volksbanken AG (ÖVAG) maga akarja szanálni veszteségessé vált romániai leányvállalatát.

Az orosz Szberbank meg akarja vásárolni az ÖVAG kelet-európai hálózatát, a Volksbank Internationalt (VBI), ám a tranzakcióban a romániai leányvállalat nem szerepel. Ez a Die Presse szerint csapás az ÖVAG számára, hiszen a romániai leányvállalat messze a legnagyobb a VBI kelet-európai hálózatában, az 547 fiók közül 236 Romániában működik.

A Volksbank Rumaenien tavaly 31,45 millió euró veszteséget halmozott fel és egyes értesülések szerint a VBI megválna a romániai cégtől, ez azonban nem lenne egyszerű. A leánycég román médiajelentések szerint 200-300 millió euró összegű rossz hitellel rendelkezik. Az osztrák lap úgy tudja, hogy a VBI-ért versenybe szálló OTP sem tett ajánlatot a romániai vállalatra. Pénzügyi körök szerint az ÖVAG most maga akarja szanálni a romániai leányvállalatot, mielőtt eladná.

Az ÖVAG megbukott az európai banki stresszteszten, az osztrák pénzügyminisztérium pedig már közölte, hogy kész támogatást nyújtani a pénzintézetnek és nem zárja ki az államosítást sem, amiről viszont a bank vezetése egyelőre hallani sem akar. A cég egyébként a pénzügyi válság ellensúlyozására már kapott egy 1,4 milliárd eurós állami kölcsönt, amelyből a tervek szerint 300 millió eurót fizet vissza 2014-ig, további 400 milliót pedig 2014 és 2018 között törleszt a bank. Az ÖVAG-ot egyébként az idén bevezetett bankadó is terheli, ami 37 millió eurós éves költséget jelent és mivel az összeget befagyasztották, akkor sem csökken, ha eladják a kelet-európai leányt.

Az ÖVAG és a VBI

Az ÖVAG július 14-én megállapodott a Szberbankkal a Volksbank International (VBI) eladásáról. Az ÖVAG a VBI részvényeinek 51 százalékát birtokolja. A tervek szerint a tranzakciót még idén lezárják. A VBI romániai tagja nem része a megállapodásnak.

Románia leányvállalat OTP övag volksbanken
Kapcsolódó cikkek