Pénz- és tőkepiac

Két és fél éve fagyott a hazai bankfiók hálózat - Ki hogy áll?

Az év július végéig terjedő időszakában sem bővült a jelentősebb magyarországi bankok fiókhálózata. A lapunk által vizsgált 14 hitelintézet magyarországi fiókjainak száma csak egy fúziónak köszönhetően emelkedett.

A Világgazdaság által gyűjtött legfrissebb adatok szerint idén január eleje és július vége között 34 fiókkal bővült a 14 legfontosabb kereskedelmi bank hálózata. Ez a növekedés azonban csak látszólagos. Az FHB Bank ugyanis magába olvasztotta a tavaly még 50 fiókot üzemeltető Allianz Bankot, és az egyesülésnek köszönhetően 22-ről 53 tagúra nőtt az FHB fiókhálózata. Közben viszont eltűnt az 50 Allianz-fiók. A vizsgált hitelintézetek közül egyedül az OTP Bank bővítette 20 fiókkal, 400 tagúra, a hálózatát. Közben a CIB Bank 7-7, az Axa Bank pedig 2 fiókot megszüntetett.

Az évtized közepén még fióknyitási lázban égtek a magyar kereskedelmi bankok, és még 2008 közepén is megállíthatatlannak tűnt a bankfiókok szaporodása az országban. A 14 legnagyobb hálózatú hitelintézet 2004–08 között több mint 500 egységgel szaporítva, csaknem másfélszeresére növelte fiókjainak számát. A legnagyobb mértékben, 95 egységgel a CIB Bank hálózata bővült, elsősorban az Inter-Európa Bankkal történt egyesülésnek köszönhetően. Ugyanakkor 87 fiókkal lett nagyobb a Raiffeisen Bank hálózata, 82-vel a K&H Banké, 77-tel a UniCredit Banké és 61-gyel az Erste Banké. Abban az időszakban egyedül az OTP Bank hálózata szűkült kilenc egységgel – elsősorban a vámpénztárak bezárása miatt.

Még 2008 közepén is megállíthatatlannak tűnt a bankok hálózatbővítése, ám az ősszel a válság miatt megtorpant a folyamat. Tavalyelőtt és tavaly a 14 bank 28 fiókkal szűkítette fiókhálózatát. A legtöbb fiókot, 25-öt az OTP Bank zárt be. Az Erste Bank 18, a Raiffeisen Bank 17, a CIB Bank 8, a Budapest Bank 5 egységet szüntetett meg. Ugyanakkor az UniCredit Bank 18, a K&H Bank és a Magyarországi Volksbank 7-7, az MKB Bank 6, az FHB Bank és Sopron Bank 2 fiókkal bővítette hálózatát.

A múlt hónap végén a legtöbb, 400 fiókja az OTP Banknak volt. A második legnagyobb, 235 tagú hálózata a K&H Banknak van. A harmadik legtöbb, 184 egységet az Erste Bank üzemelteti. A Raiffeisen Banknak 142, a CIB Banknak 138, az UniCredit Banknak 133 fiókja van az országban.

A második helyre ugorhat a fiókok szerinti rangsorban az UniCredit Bank, ha megvalósulnak az anyacég elképzelései. A bankcsoport ugyanis 2015-ig 900 új fiókot tervez nyitni Kelet-Közép-Európában. Erről Federico Ghizzoni, a csoport vezérigazgatója beszélt az osztrák Wirtschaftsblatt című lapban. Tájékoztatása szerint Magyarországon 120, Romániában 300, Csehországban és Lengyelországban 100-100 új bankfiók nyitását tervezik.

OTP Erste FHB Bank Bankfiók fiókhálózat CIB
Kapcsolódó cikkek