Pénz- és tőkepiac

Terjednek a csipes bankkártyák

Felgyorsult a magyarországi piacon is az EMV csippel ellátott bankkártyák terjedése: az első fél év végén már 4,65 millió itthon kibocsátott plasztik rendelkezett ezzel a technológiával, ez az öszszes kibocsátott kártya 53 százalékát jelentette – derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb, első féléves adatokon nyugvó statisztikáiból.

A helyzet nagyon sokat javult az elmúlt egy évben, hiszen a június végéig tartó tizenkét hónap alatt 63,8 százalékkal emelkedett a csippel ellátott bankkártyák száma Magyarországon. A betéti kártyáknál ugyanakkor jobban állnak a csere folyamatával a bankok: itt a csiptechnológiás plasztikok aránya már meghaladja az 55 százalékot, míg a hitelkártyáknál valamivel 40 százalék fölött jár.

A folyamat ugyanakkor ez év végén, a jövő év elején – a kártyák folyamatos cseréjével – tovább gyorsulhat, és jövőre a hazai kibocsátású plasztikok döntő része már alkalmazza a csipes megoldást. Az elfogadóhelyeket illetően még jobb a helyzet: a hazai bankjegykiadó automaták gyakorlatilag mindegyike alkalmas a csipes kártyák fogadására, és a kereskedői POS-terminálok 94 százalékánál is használhatók. A csip elsősorban a nagyobb biztonság miatt fontos a kibocsátó bankoknak (és persze az ügyfeleknek).

A csipkártya legfőbb előnye a mágnescsíkos változattal szemben, hogy nem lehet másolni, így ezek a típusú visszaélések teljes mértékben kiküszöbölhetők. A biztonsági szerepen túl ugyanakkor a csip számos más lehetőséget rejt. Bevezetésével a hazai kibocsátó bankok technikailag közelebb kerülnek az érintés nélküli bankkártyák kibocsátásához, így az átállás közvetetten segíti azok terjedését is. Emellett – jelentős a memóriájuknak köszönhetően – a csipes kártyák alkalmasak hűségpontok gyűjtésére is.

chip csipes Bank csip terminál bankkártya
Kapcsolódó cikkek