Pénz- és tőkepiac

A legolcsóbb kgfb díjaknak örülhetünk - Ilyen extrákat keresünk

Kelet-közép európai szomszédjainkhoz képest Magyarországon a legalacsonyabbak a kgfb átlagdíjak, a kötések több mint fele az interneten születik. A legalacsonyabbnak számító lengyel átlagdíj is messze meghaladja a hazai szintet, különösen a személyautók körében jelentős az eltérés – derül ki a Genertel felméréséből.

Az elmúlt években folyamatosan csökkent Magyarországon a kötelező biztosítás átlagos éves díja, amelynek szintje a legutóbbi díjhirdetés óta már a 20 ezer forintos szintet sem éri el. Ezzel messze a legolcsóbbak vagyunk kelet-közép-európai régióban. Szomszédjaink két nagyobb csoportra oszthatóak a díjszabásuk alapján; Bulgária, Lengyelország, Románia és Szlovákia az alsóbb szegmensbe tartozik, itt 30 és 40 ezer forint között mozognak az éves kgfb díjak. Eközben Horvátországban és Szlovéniában az átlagdíj 60 ezer forint körül mozog.

„A díjak összehasonlítása is világosan mutatja, hogy a hazai díjak már most irreálisan alacsonyak. Ezért sem számítunk további jelentős csökkenésre az idei kampány során. Ha mindehhez hozzájön még a tervezett baleseti bevezetése is – amelyet a biztosítók kénytelenek lesznek beépíteni a jövő évi biztosítási díjukba – akkor ez összességében akár az adó mértékének megfelelő díjemelést is jelenthet.” – hangsúlyozta Csikós Dániel, a Genertel direktbiztosító vezérigazgatója.

A kgfb szerződések jelentős részét, közel 60 százalékát interneten kötik Magyarországon. A környező országok online piacát összehasonlítva Magyarország egyértelműen az élvonalhoz tartozik, szomszédjainknál elenyésző: öt százalék alatti az online brókereknél megkötött szerződések aránya. „2007-ben még 30 százalék körül volt az online közvetítőkön keresztül megkötött új szerződések aránya, tehát az elmúlt három évben is jelentős eltolódás zajlott ebbe az irányba. 

Ez a jelenség nem csupán a régióban, hanem Európában is példa nélküli, kialakulása jórészt annak köszönhető, hogy a hazai biztosítók és alkuszok a díjat kizárólagos értékesítési szempontként kezelik.” - tette hozzá Sebestyén László, a Genertel értékesítési igazgatója.

Annak ellenére, hogy az ügyfelek a kötelező biztosítást döntően az ár alapján választják, ma már itthon és az elemzésben vizsgált országokban is egyre többeknek fontos a kiegészítő szolgáltatások köre. Ezek közül a legnépszerűbbek az autó lerobbanása vagy defekt esetén igénybe vehető azonnali segítségnyújtás, a mini-casco és a kátyúkár-biztosítás, melyek mindegyikére itthon is találunk már példákat.

Genertel kátyúkár baleseti adó mini-casco kötelező díj kgfb
Kapcsolódó cikkek