Pénz- és tőkepiac

Az ügyfelek fizessenek bankadót?

A bankforgalmi adó ugyan helyettesíthetné a banki különadót, de bevezetésének csak akkor van értelme, ha globálisan érvényesítik – mondta lapunknak Várhegyi Éva, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa. Ellenkező esetben ugyanis az adó megkerülhető, és az érintett ország pénzügyi szolgáltatói számára akár végzetes is lehet.

Egy jól eltalált bankforgalmi más néven Tobin-adó jelentősen javíthatna a költségvetés helyzetén, és könnyen helyettesíthetné a jelenlegi bankadót – hangsúlyozta tegnap közzétett álláspontjában Gerendy Zoltán, a BDO szakértője. A bankközi számlaforgalom egyezrelékes adóztatása ugyanis mintegy 400 milliárd forint bevételhez juttatná a költségvetést.

Szerinte az ilyen adót a bankok könnyen és kis ráfordítással behajthatnák, és az összhangban lenne az adóelképzeléseivel. A szakértő úgy véli, a bankforgalom egyezrelékes terhelését nem a hitelintézetek, hanem az ügyfelek viselnék, és azt a vállalkozások és a háztartások ki tudnák gazdálkodni. Például egy háztartásnál havi 80 ezer forint átutalással számolva havi 80 forint adót jelentene.

Egy egyezrelékes bankforgalmi adó háromszor akkora bevételt jelentene a költségvetésnek, mint a mostani bankadó – mondta a Világgazdaságnak Várhegyi Éva. A hitelintézetek jelenleg ugyanis 130 milliárd forint különadót, más pénzügyi szolgáltatókkal együtt pedig 180 milliárdot fizetnek. Közben a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2010-ben 400000 milliárd forint volt a bankközi pénzforgalom Ennek az összegnek az egy ezreléke 400 milliárd forint.

A bankforgalmi adó bevezetésének azonban csak akkor van értelme, ha globálisan érvényesítik, mert az könnyen megkerülhető – teszi hozzá a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa. Ha ugyanis csak egy országban vezetnének be egy ilyen adót, akkor a jelentősebb összegeket utalók várhatóan más ország bankjaihoz fordulnak, mert a pénzügyi szolgáltatások globálisan működnek.

Várhegyi Éva szerint a bankforgalmi adó egyetlen országban történő bevezetése akár végzetes is lehet az ország pénzügyi szektora számára. Ha ugyanis azok nagyobb forgalmat lebonyolító ügyfelei külföldi szolgáltatókon keresztül utalják át kötelezettségeiket, könnyen lehet, hogy más pénzügyi szolgáltatásokat is annál veszik igénybe, ahol az átutalásaikat végzik.

A kutató szerint minél szűkebb körben vezetnek be bankforgalmi adót, az annál könynyebben megkerülhető. Szerinte ha csak Magyarországon vezetnének be ilyen terhet, akkor a pénzforgalom jelentős koncentrációja miatt az átutalások csaknem egésze külföldre vándorolna. De még egy uniós adóbevezetéskor is a forgalom túlnyomó többsége átkerülne az unión kívüli bankokhoz. Ezért egy ilyen adó a szakértő szerint csak globálisan működhet.

Várhegyi Évához nagyon hasonlóan vélekedik a felvetésről Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Korábban ugyanis elmondta, a Tobin-adó bevezetésének akkor látja értelmét, ha a világ minden országában egyszerre vezetnék be. Egy ilyen adónak még az uniós szintű bevezetését is több tagállam ellenzi.

Világgazdaság - Giczi József-->

tobin-adó bankadó
Kapcsolódó cikkek