Pénz- és tőkepiac

Fej-vállak alakzat rajzolódott ki az euró/dollár árfolyamon

Egy fej-vállak alakzat rajzolódott ki az euró/dollár grafikonján, amely megerősíti a múlt héten küldött eladási javaslatot. Az 1,303-as szint törésével, 1,263-ig eshet az árfolyam – vélik a Erste elemzői. A fundamentumok alapján is van tere a dollár erősödésének, a múlt héten napvilágot látott kedvező munkapiaci adatok, tovább csökkentik rövidtávon egy újabb monetáris élénkítés valószínűségét.

A múlt heti eladási ötletet követően a dollár gyors gyengülésbe kezdett. A lendület azonban csak egy napig tartott, pénteken ismét visszaerősödött a tengerentúli fizetőeszköz, és így a csökkenő trend is megerősítést nyert.

A technikai kép nem változott, az átmeneti fordulat ellenére továbbra is csökkenő trend van érvényben rövidtávon. A következő támasz 1,303-nál látható, melynek törése esetén nagy tér nyílik lefelé az 1,263-as mélypontig.

Egy fej-vállak alakzat is kialakult a grafikonon, amely szintén az előbb vázolt képet erősíti. A jobb váll múlt héten alakult ki, de a formáció csak az 1,303-as szint törésével nyerne megerősítést. Az alakzatból számított célár alapján 1,263-ig süllyedhet az EUR/USD.

Továbbra is érdemes a short oldalon maradni, amíg az 1,323-as legutóbbi lokális csúcs alatt van az árfolyam, addig a fent vázolt forgatókönyv van érvényben.

A pénteken publikált nem mezőgazdasági munkahelyek száma meghaladta az elemzői várakozásokat. Februárban 227 ezer új munkahelyet regisztráltak, a 210 ezres előrejelzésekkel szemben. A korábbi hónapok adatait is felfelé módosította a Munkaügyi Minisztérium, a januárban 243 ezerről 284 ezerre, míg decemberben 203 ezerről 223 ezerre emelkedett a foglalkoztatottsági adat.

Harmadik hónapja bővül 200 ezer felett a foglalkoztatottság, miközben az munkanélküliségi ráta nem változott, a várakozásoknak megfelelően 8,3% maradt.

Összességében a erősödését mutatják az adatok, hiszen az elmúlt fél évben 0,8%-kal csökkent a munkanélküliségi ráta, miközben a foglalkoztatottság hónapok óta erőteljesen bővül. Az adatok csökkentik annak a valószínűségét, hogy a közeljövőben egy újabb monetáris lazítást (QE3) jelentsen be a Fed. Ez pedig tovább erősítheti a dollárt

Holnap azonban ismét kamatdöntő ülést tart a Fed, ahol az irányadó rátát továbbra is a 0-0,25% közötti sávban tarthatják a jegybankárok. A piacok addig kivárhatnak, hiszen Ben Bernanke jegybankelnök ismét utalhat arra, hogy lesz-e következő Fed csomag.

Ugyanakkor az USA külker hiánya 2008 októbere óta nem volt olyan magas mint januárban (lásd alsó ábra). A deficit 52,6 milliárd dollár lett, a várt 49 milliárd dollár helyett. Ez pedig nem dollárerősítő tényező.

 

Erste euró/dollár fej-vállak elemzés
Kapcsolódó cikkek