Régóta várható volt a felzárkózó térség piacain az amerikai monetáris mennyiségi enyhítés visszafogására tett utalások nyomán e héten végigsöpört eladási hullám, amely hosszú távon még kedvezőnek is bizonyulhat - vélekedtek pénteki helyzetértékeléseikben londoni pénzügyi elemzők.

Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve vezetője a héten egyenes utalást tett arra, hogy a Fed még az idén hozzákezdhet a gazdaságélénkítő likviditáspótlásra fordított összeg csökkentéséhez, 2014 közepére pedig le is állíthatja a mennyiségi enyhítési ciklust.

Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza befektetők számára pénteken összeállított heti visszatekintésében közölte: véleménye szerint a most fellángolt eladási krízis megmutatta, hogy a Federal Reserve és a többi nagy jegybank egyidejű mennyiségi enyhítési ciklusa valójában rosszat tett a felzárkózó gazdaságok reformfolyamatainak.

A térség sok országában ugyanis a piacra zúdult likviditásözön nyomán olcsóvá és könnyen hozzáférhetővé vált finanszírozás hamis biztonságérzetet keltett, és ez lelassította a kulcsfontosságú költségvetési és szerkezeti reformokat.

A most felmerült problémák főleg Brazília, Törökország, Dél-Afrika, Oroszország és Ukrajna esetében olyan sebezhetőségeket tártak fel, amelyeket a piac még 3-4 hónappal ezelőtt is figyelmen kívül hagyott, mivel a befektetők kizárólag az e gazdaságok kínálta hozamelőnyt tartották szem előtt - hangsúlyozza pénteki értékelésében a Standard Bank vezető londoni elemzője.

Timothy Ash megerősítette azt a korábban is hangoztatott véleményét, hogy a fejlett piacok jegybankjai által kezdett mennyiségi enyhítési ciklus a reálgazdasági alapmutatókat már nem igazán tükröző szintekre hajtotta a felzárkózó piaci befektetési eszközök árfolyamát.

Ash ennek illusztrálására felidézte, hogy néhány afrikai szuverén adós az egyszámjegyű hozamsáv középtájékán tudott eurokötvényeket kibocsátani az utóbbi időben, jóllehet az adott országok gazdasági alapmutatói alapján "csak a nagyon rövidlátók" nem vették észre, hogy ezek nem megfelelő hozamszintek.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics közgazdászai pénteki helyzetértékelésükben ugyanakkor közölték: nem tartanák meglepőnek, ha a felzárkózó térség részvénypiacain a jövő héten valamelyes megnyugvás következne, tekintettel az e héten végbement eladási hullám méretére.

A ház szerint ezt várakozást támasztja alá, hogy a Fed mennyiségi enyhítési ciklusának rövid időn belüli lassítását a piacok valószínűleg most már teljesen beárazták, és a Federal Reserve egyébként is minden bizonnyal igen óvatosan kezd majd hozzá a monetáris ösztönzés visszavonásához.

Pénteken valamelyest csökkent a londoni piacon a magyar államadósság-törlesztési kockázat fedezeti ügyleteinek költsége, amely előző nap meredek drágulással még többhavi csúcson járt, követve a Federal Reserve elnökének bejelentésére kialakult általános piaci korrekciót.

Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató csoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cég kimutatása szerint a magyar szuverén adósságállomány törlesztési leállásának rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama - az egyik legfőbb államadós-kockázati mutató - a 360 bázispontos előző záróról 336-337 bázispont környékére csökkent a pénteki londoni kereskedés késői szakaszában.

A péntek estére kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre most 336-337 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, 23-24 ezer euróval olcsóbban, mint az előző zárás idején.