Pénz- és tőkepiac

Az OTP 56 milliárdot tol a jelzálogbankjába

Kompenzálni kellett a kölcsönszerződésre vonatkozó törvénynek az OTP Jelzálogbank Zrt. pénzügyi helyzetére gyakorolt, negatív hatását.

Az OTP Jelzálogbank Zrt. közzétette, hogy „a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről” szóló törvénynek a társaság pénzügyi helyzetére gyakorolt negatív hatásait az OTP Bank Nyrt. 2014. december 19-én 56 milliárd forint tulajdonosi forrással kompenzálta.

A jelzálogbank 2013. december 31-i auditált tőke-megfelelése mutatója 11,39 százalék volt. A tulajdonosi kompenzáció után a saját tőke a
jogszabályi közzétételi kötelezettséget meghaladó mértékben csökkent, de a társaság nem auditált adatok alapján előzetesen kalkulált tőke-megfelelési mutatója még így is eléri a 9,5 százalékos értéket, ezzel a jogszabályban előírt 8 százalékos minimális tőke-megfelelési szintet jelentős
mértékben meghaladja. Ezáltal a társaságnak a jogszabályi feltételeknek megfelelő folyamatos, változatlan működése hosszútávon biztosított.

OTP Jelzálogbank
Kapcsolódó cikkek