Pénz- és tőkepiac

Nyerő maradt a kötvényalap

A magyar állampapírpiac a tőzsdék esése közepette is erős maradt, akinek hosszú kötvényalapja volt, jól járt az elmúlt hónapokban. Számos abszolút hozamú alapban is megmaradt a befektetők pénze, és a tőkevédett alapok kétötöde is pluszban vészelte át a tőzsdei esést.

A befektetési alapoknak nagyjából a harmada maradt nyereséges az elmúlt három hónapban, a többieket többé-kevésbé megviselték az utóbbi időszak piaci turbulenciái. Nagy nyereség keletkezett például az elmúlt hetekben a hazai kötvényalapokon.

A hosszú kötvényalapok az elmúlt három hónapban 2-3 százalékot szedtek magukra a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) adatai szerint, miután a hosszú hozamok június közepe óta körülbelül 80 bázispontot csökkentek. Az elmúlt hetek különösen jól sikerültek, hiszen a szinte egész évben 650-670 pont között ingadozó, a hosszú állampapírok árfolyamát követő MAX index szeptember elején meredeken emelkedni kezdett, és már 683 pontnál jár. „A Fed nem emelt kamatot, emellett a magyarországi monetáris eszköztár átalakítása is lefelé nyomja a hozamokat” – magyarázza a magyar kötvények árfolyamának emelkedését Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója.

A legjobb eredményt a hazai piacon a CIB Kincsem alap érte el, amelynek három hónapos hozama meghaladja a 3 százalékot, de öt másik alap háromhavi hozama is 2,8 százalék fölött van. Kisebb mértékben, de a rövid kötvényalapok is profitáltak az állampapírpiac fellendüléséből.

Öt alap hozama haladta meg az egy százalékot az utolsó negyedévben, ami az idei 2 százalék körüli átlaghozamot figyelembe véve szép teljesítmény. A forintban denominált konstrukciók közül az utolsó három hónapban egyébként az Allianz Alapkezelő Magyar Posta rövid kötvényalapja viszi a prímet 1,36 százalékos teljesítménnyel. A jövő persze kérdéses, a hozamok már elég alacsony szinten vannak, és bár a Magyar Nemzeti Bank (MNB) eltökélt szándéka a hosszú hozamok csökkentése, ezen a téren a jegybanknak korlátozottak a lehetőségei.

Az abszolút hozamú alapok elvileg minden időszakban képesek nyereségre, még akkor is, amikor esnek a piacok, és egy részük valóban jól át is vészelte a viharos időszakot. A legtöbbet egy rendkívül kockázatos alap, a Nyilasi 2015 nyerte az utóbbi hetekben. A tájékoztatója alapján akár nyolcszoros tőkeáttételt is vállaló, a piacokat gyakran shortoló konstrukció 17 százalék fölötti hozamot ért el az utóbbi három hónapban. A zárt végű alapba azonban ma már nehéz befektetni, legfeljebb a tőzsdén lehet hozzájutni a befektetési jegyekhez, a forgalom azonban minimális. Az alapot egyébként 2010 nyarán indították, akkor 100 ezer forintos árfolyamon jegyezhettek belőle a kisbefektetők, akiknél az elmúlt néhány hónap jó teljesítménye valószínűleg csak a csalódást enyhíti, hiszen még mindig csaknem 60 százalékos veszteségük van az idén év végén lejáró konstrukción.

A Concorde Alapkezelőnél futó Platina Pí alap is nagyon jól jött ki a válságos időszakból, a kisbefektetőknek szóló B sorozat 2,2 százalékot szedett magára az elmúlt három hónapban. „Nyár elején már shortoltam a jüant, majd a leértékelés után eladási opciókat vásároltam. Csak azt bánom, hogy bátortalan voltam, és nem vettem fel nagyobb pozíciókat” – mondja Szabó László, az alap portfóliómenedzsere.

A Platina Pí két sorozata összesen több mint 51 milliárd forintot kezel, ezzel az egyik legnagyobb abszolút hozamú alapnak számít a hazai piacon. Több másik nagy abszolút hozamú alap is állta a sarat. Az Aegon Alfa 51 milliárd forintos lakossági sorozatában, a 19 milliárdos OTP Abszolút Hozamú Alapban, a 32 milliárdos Aegon MoneyMaxxban és a csaknem 66 milliárd forintot kezelő Concorde Columbusban is megmaradt az ügyfelek pénze.
Minimális kockázat mellett is érhettek el nagyon jó hozamokat a befektetők az elmúlt hónapokban.

A tőkevédett alapok körülbelül 40 százaléka maradt pluszban három hónapos időtávon. A legjobban teljesítő tőkevédett alapok a tőzsdei zuhanás közepette 2-3 százalékot szedtek magukra. A sporteszköz- és energiaital-gyártók részvényeinek teljesítményéből részesedést ígérő K&H mozdulj! alap például 2,84 százalékot emelkedett, és tavaly decemberi indulása óta már csaknem 7,5 százalékot nőtt az árfolyama.

kötvényalap tőkevédett alap platina py
Kapcsolódó cikkek