Pénz- és tőkepiac

Wáberernek nem kellenének a Volánok

Elképzelhető, hogy már jövőre tőzsdére viszik a Waberer’s International Nyrt-t– mondta Bethlen Miklós, a Mid Europa partnere egy szerdai sajtóbeszélgetésen. (Ilyen terv már korábban is volt, de végül elmaradt az IPO). A céget mindenképpen a budapesti börzére akarják bevezetni, de még az időpont bizonytalan, amit csak fokozhat a Brexit. Így az sem kizárt, hogy csak 2018-ban lesz a részvénykibocsátás – mondta a Világgazdaságnak Bethlen.

A Waberer’s International Nyrt. már most is tőzsdeérett – tette hozzá Wáberer György, a cég korábbi vezérigazgatója, akinek részesedését a napokban szerezte meg a korábbi társtulajdonos, a Mid Europe, és ezáltal a Waberer’s International Nyr-t 97 százalékot meghaladó tulajdonosává vált. A vételárat nem kívánták nyilvánosságra hozni. Az üzletnek csak a fuvarozó vállalkozás volt a része, tehát például a BILK, illetve a Csepeli Szabad kikötő nem. A Mid Europa azt sem tervezi, hogy kivásárolja Szemerey Tamás részesedését egy másik Waberer-cégből – mondta Bethlen.

Wáberer pedig túl azon, hogy megtartja miniszterelnöki tanácsadói szerepét, és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének elnöki pozícióját, senior stratégiai tanácsadóként segíti a Mid Europa Partners-t. Ezek a szerepek pedig elég biztosítékok arra, hogy Wáberer lobbierejének „hozadékát” továbbra is élvezhesse a Waberer’s International Nyrt – válaszolta a Világgazdaságnak Bethlen, aki azt is elmondta Wáberer miniszterelnöki tanácsadóként egy tucat, a fuvarozók versenyképességét javító intézkedést vitt a kormány elé. Ezek közül számosat már megvalósított a kabinet – ilyen például a fuvarozók képzésének támogatása - a hátra lévőket pedig Wáberer szeretné sikerre vinni – mondta az egykori cégtulajdonos.

A fuvarozó vállalat neve erős márka, így azt a későbbiekben is megtartják – mondta Bethlen, aki azt is hozzátette, hogy a cég az elmúlt években évente tíz százalékkal növekedett és további potenciál van a társaságban. A társaság folytatja a dinamikus növekedést, és bár továbbra is magyar központú cég marad, de még inkább nemzetközivé kívánják tenni. Azt is tervezik, hogy külföldön több helyen „fizikailag” is telephelyeket hoznak létre, vagyis lesznek az üzletet illetve a járművezetőket szolgáló ingatlanok – ezt már Lajkó Ferenc, a Wáberer helyébe lépett vezérigazgató mondta, aki további akvizíciókat is kilátásba helyezett.

Wáberer György pedig más, főleg ingatlan befektetésekre fókuszál – mondta a vállalkozó, aki például beszáll a budapesti MOM park közelében található irodafejlesztési projektbe, és a rózsadombi, egykori SZOT-szálló jövőjével kapcsolatos tárgyalások is folynak. Budapest szégyenfoltjainak felszámolásában szeretne részt venni Wáberer – tette hozzá az üzletember.

A Mid Europa kezdettől fogva regionális szemléletet követett, és piacvezető vállalatokat vásárol fel, elsősorban a régió belföldi piacain aktív, növekvő iparágakban. Eddig 33 befektetést hajtott végre 18 országban. A Mid Europa a magyar piacon eddig két társaságba fektetett be: 2009-ben az Invitelbe, 2011-ben pedig a Waberer’s International Nyrt.-be.

A Mid Europa körülbelül 20 millió eurós befektetéssel segítette az Invitelt, hogy a régi, rézkábeles hálózatát új, nagy sebességű optikai, illetve kábelhálózatra cserélje ki.

A Magyarországon egyik legsikeresebb vállalatnak számító Waberer’s esetében a belépéskor végrehajtott 12 millió euró összegű tőkeemeléssel a Mid Europa jelentősen felgyorsította a társaság növekedését. 

A Mid Europa körülbelül 20 millió eurós befektetéssel segítette az Invitelt, hogy a régi, rézkábeles hálózatát új, nagy sebességű optikai, illetve kábelhálózatra cserélje ki.

A Magyarországon egyik legsikeresebb vállalatnak számító Waberer’s esetében a belépéskor végrehajtott 12 millió euró összegű tőkeemeléssel a Mid Europa jelentősen felgyorsította a társaság növekedését. -->

Wáberer György Waberer’s International Nyrt
Kapcsolódó cikkek