Pénz- és tőkepiac

Húsz év múlva robbanhat a nyugdíjbomba

Húsz évig még fenntartható a nyugdíjrendszer, de a '40-es évektől nagyon nagy baj lehet, ha nem jön nagy változás.

Előreláthatólag további húsz évig lesz még fenntartható a magyar nyugdíjrendszer – áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tanulmányában.

A mostani fiatalok öreg korát sok bizonytalanság övezi és az sem mindegy, hogy mire lesz elég az a amelyet az ellátórendszer néhány évtized múlva biztosítani tud – írta a Magyar Idők a tanulmányra hivatkozva.

Magyarországon az 1990-es évek elején 1,4 millió volt a 65 éves és idősebb népességlétszám, 2011-ben pedig már 1,7 millió főt számlált a korcsoport. A szakmai számítások szerint 2030-ra 2,1 millióan lesznek ebben a korsávban, arányuk közel lesz a 24 százalékhoz, 2060-ra pedig 2,6 millió fő lehet 65 év felett, ami már nagyjából a teljes lakosság harmadát jelenti.

Horváth Gyula, az Aegon pénzügyi vezérigazgató-helyettese szerint jelenleg „kegyelmi állapot van”, mivel a 2020-as években akár többletben is lehetnek a befizetések. Ezt a pénzt kell most félretenni és megtakarítani, hogy ki lehessen pótolni a 2040 utáni időszakban a hiányt. Ez azonban a tanulmány szerint kevés, a hosszú távú fenntarthatósághoz a 1,5 százalékát kitevő, a nyugdíjrendszeren kívülről jövő, vélhetően adópénzekre lesz szükség – mondta.

öngondoskodás nyugdíjrendszer nyugdíj
Kapcsolódó cikkek