Pénz- és tőkepiac

Elképesztő év végi nyugdíjakciók

A biztosítók és a nyugdíjkasszák is kemény kampányolásba kezdtek az év végén a megtakarításokért. A nyeremények között luxusutazások, terepjáró és csúcskategóriás mobiltelefonok is vannak

Sosem biztatták még a pénzügyi cégek olyan ütős ajánlatokkal a leendő nyugdíjasokat az öngondoskodásra, mint most. A biztosítók értékes ajándékokkal vagy sok százezer, sőt több millió forintos nyereményekkel próbálják rávenni az ügyfeleket arra, hogy új nyugdíjbiztosítást kössenek, vagy nagyobb összegű egyszeri befizetéssel növeljék egyenlegüket az év végéig. Az egyik legdurvább akció a Groupamáé: az ügyfelek garantáltan kapnak egy Király Gábor által dedikált, a foci-Eb-ről szóló könyvet, emellett nyerhetnek egy Seat terepjárót is. Ehhez képest szinte szerénynek tűnik a konkurensek ajánlata. Az álomutazás kedvelt téma, a Generali félmilliós, a Metlife egymillió forintos utazást sorsol ki, az NN-nél kétszemélyes egyhetes izlandi utat lehet nyerni. A műszaki cikk is gyakori csalogató eszköz: az Unionnál például tabletet nyerhetnek a biztosítást kötők. A piac másik fele nem sorsol: egyszerűen megdobja a nyugdíjbiztosítást kötőket egy értékes, több tíz- vagy százezer forintos ajándékkal. Az Aegonnál HD tévét, tabletet vagy egyéves kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kaphat, aki szerződést köt.

Az állam is megajándékozza az időskorukra takarékoskodókat. A nyugdíjbiztosításokba történő idei évi befizetések után jövőre 20 százalékos, maximálisan 130 ezer forintos adó-visszatérítés járhat. Ez az egyik legnagyobb vonzerejük ezeknek a termékeknek, amelyekből sokat az év vége felé kötnek meg. Ebben az időszakban a legnagyobbak az egyszeri befizetések is. Tavaly a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adatai szerint az utolsó negyedévben folyt be a nyugdíjbiztosítási díjak több mint 37 százaléka.

A pénztári egyéni befizetésekre szintén jár 20 százalék, maximum 150 ezer forintnyi és ezeknél is az év vége a legerősebb. A nyugdíjpénztárak akciói valamivel szerényebbek, de gálánsabbak, mint korábban. A kasszák jellemzően a legnagyobb egyéni befizetőket vagy azokat díjazzák, akik az adókedvezmény-maximalizáláshoz szükséges 750 ezer forintos egyéni befizetést teljesítik, bár vannak olyanok is, amelyek kevesebbel is beérik.

A nyeremények között sok a műszaki cikk, az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztárnál iPhone 6s-eket sorsolnak, az Allianznál pedig a teljes csúcstelefon-palettát meg lehet nyerni az iPhone 7-től a Sony Xperia XZ-ig, sőt egy ívelt okostévét is kisorsolnak. Az Aegonnál az új tagok műszaki cikkre váltható vásárlási utalványt kapnak, a régiek között pénzt sorsolnak ki. A Prémium minden szerdán műszaki cikkeket sorsol, tablettől a robotgépen át a kávéfőzőig. A Pannónia Nyugdíjpénztár szálloda- és könyvutalványokat sorsol ki a sok tagdíjat befizetők között.

akció öngondoskodás takarékoskodás nyugdíjas nyugdíj
Kapcsolódó cikkek