Pénz- és tőkepiac

Fogynak a Beva tagjai

Az idén öt befektetési szolgáltató lépett ki a Befektető-védelmi Alapból. A díj jócskán megugrott, jövőre pedig újabb tétel tetézi majd.

Fogynak a Befektetővédelmi Alap (Beva) tagjai. Az idén öt cég tagsága is megszűnt, legutóbb a Reálszisztéma Értékpapír-forgalmazó és Befektető Zrt.-é, miután a cég működési engedélyét visszavonta a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Hasonló okokból került ki a Global Invest, a Status Capital, az Innovative Securities Europe és a Merlito Értékpapír az alap tagságából.

Tavaly még több, nyolc cég hagyta ott az alapot, miközben újabban viszonylag kevesen csatlakoznak. Az egyik idei csatlakozó a Budapest Alapkezelő, a másik pedig a Concorde Alapkezelőhöz kapcsolódó Alapforgalmazó Zrt.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Az elmúlt két évben tizenhárom cég hagyta ott a Befektetővédelmi Alapot, amelynek már csak 53 tagja van Fotó: Vémi Zoltán Az elmúlt két évben tizenhárom cég hagyta ott a Befektetővédelmi Alapot, amelynek már csak 53 tagja van Fotó: Vémi Zoltán[/caption]A kilépők közül a legtöbb hír a Reálszisztéma Értékpapírról jelent meg, ami érthető, hiszen a brókercég 1997 óta foglalkozott befektetésekkel. Tavaly, a brókerbotrányok után a társaság veszteséges lett, és a jegybank is talált hiányosságokat nála. Igaz, ezek alapvetően a korábban még a Budapesti Értéktőzsdén is jegyzett, majd később csődbe ment BTelhez kapcsolódtak. A Reálszisztémánál egyébként az ügyfelek vagyona megvolt – szemben a brókerbotrányban érintett cégekkel –, és el is tudott számolni a klienseivel, mire visszaadta a licencét. A többi cég közül a Merlito saját honlapja szerint megszüntette a tevékenységét, a Status Capitalnél is csak a nyitóoldal jön be egy logóval. A Global Invest Zrt. azonban továbbra is kínálja a szolgáltatásokat, de internetes oldala szerint már nem a magyarországi felügyeleti szervek, hanem a német, a brit és az osztrák hatóságok ellenőrzése alatt. Ügyfeleire is más kártalanítási szabályok vonatkoznak, mint a Beva-tagok klienseire.

A Bevának mára csupán 52 tagja maradt. Ennyi befektetési cégnek kell feltöltenie az üres és jelenleg még súlyos adósságot is törlesztő alapot. A Beva vagyona ugyanis korántsem volt elég a Buda-Cash, a Quaestor és a Hungária Értékpapír ügyfeleinek kártalanítására, ezért tavaly hitelt kellett felvennie mintegy 110 milliárd forint értékben. Ennek kiváltására később egy 2030-ban lejáró, háromhavonta változó kamatozású kötvényt bocsátott ki, amelynek kamata jelenleg 2,48 százalék.

A tagok egyébként egyre többet fizethetnek. Korábban a biztosított állomány csupán 0,45 százaléka volt az éves tagdíj, az idén már 1,75 százalékot kellett betenni az értékpapírokkal foglalkozó társaságoknak. A biztosított állomány is nőtt. Korábban csak 20 ezer euróig járt kártérítés önrész mellett, most már 100 ezer euróig fizet az alap. Jövőre pedig a tagok által fizetendő összeg még tovább emelkedik, a Hungária Értékpapír és a Quaestor-kötvényeseit második körben kártalanító Kárrendezési Alapba is megkezdődnek márciustól a befizetések. Ez az alap egyébként 36,1 milliárd forintot fizetett ki a Hungária- és Quaestor-károsultaknak, és hitelből fedezte a kártalanítást. A Beva-tag intézmények annyi könnyítést kapnak, hogy a társasági adójukból, vagy ha annak a terhére nem megy, a pénzügyi intézményekre kivetett különadóból levonhatják a Kárrendezési Alapba történő befizetéseket.

Belize-ben kapták el a karcagi szélhámost

Dél-Amerikában letartóztatták a Bróker Marcsi néven elhíresült Dobrai Sándorné Nagy Máriát – adta hírül a The San Pedro Sun tudósítására hivatkozva a Hvg.hu. A csaló brókert a Belize-hez tartozó San Pedro sziget egyik üdülőhelyén, North Ambergris Caye-ben található lakásában fogták el, és ki is adták a magyar hatóságoknak. A Kun-Mediátor utazási iroda vezetője másfél évtized alatt mintegy 20 milliárd forinttal károsította meg ügyfeleit, akik 1500-2000-en lehettek. 2015 áprilisában adtak ki ellene nemzetközi elfogatóparancsot.

global invest status capital Beva MNB Kárrendezési Alap
Kapcsolódó cikkek