Pénz- és tőkepiac

A divatcégekre is érdemes figyelni

A bikapiac nyolcadik évébe lépve érdemes szemügyre venni a mozgásokra alig reagáló, „fásult” szektorokat. A többi között ide tartoznak a divatcégek és a luxusmárkák. Bár az amerikai és az európai papírok árfolyamai más-más utat járhatnak be, a helyzet összességében nem túl rózsás. Mivel sok a jövővel kapcsolatos kétség, a legtöbb társaság jó likviditási helyzetben, de alacsony értékeltségen működik. A szereplők körében bizonytalanságot okoz, hogy a kínai gazdaság lassulásával csökkenhet a gazdag ázsiai vásárlók száma. Másrészt Donald Trump új külkereskedelmi és adópolitikája e szektor kilátásait érdemben fogja befolyásolni, lévén, hogy a termékeket a Távol-Keleten gyártják, s innen terítik világszerte. A harmadik tényező az alacsonyabb profithányadot képviselő online értékesítés előretörése, amire mindenki gőzerővel készül. Az internetes eladásokon elérhető nyereség egyébként folyamatosan szűkül.

A divatcégek közül a Michael Kors és a Ralph Lauren a kedvencünk. Egyrészt olcsóbbak szektortársaiknál, másrészt feltételezhető róluk, hogy könnyebben veszik az előbb felsorolt akadályokat. Mivel az európai versenytársakat az USA adó- és kereskedelmi politikája kevésbé érinti, így a vén kontinensen kedvezőbb az iparág árazása. A Michael Kors divatház csökkentette ugyan a jövő évre vonatkozó előrejelzését, ám továbbra is versenyben van a Kate Spade megvásárlásáért. Utóbbi megszerzésével tovább erősödhet a magasabb profithányaddal működő táskaüzletág, amely eddig is húzóerőnek számított.

A Michael Kors elkötelezetten folytatja agresszív részvény-visszavásárlási programját. A Ralph Lauren márka 2016 nyarán jelentette be reorganizációs programját. A tervezet alapján költségmegtakarítást és emelkedő profithányadot, valamint növekvő piaci részesedést remél a cég. Kicsit árnyalja ugyan a képet, hogy Stefan Larsson vezérigazgató május elején távozik, ugyanakkor azt gondoljuk, ez nem gördít akadályt a terv kivitelezése elé.

Michael Kors
Kapcsolódó cikkek