Pénz- és tőkepiac

Elfüstölt négymilliárd: bocsánatot kért a befektetőguru

Bekövetkezett az a ritka pillanat, amikor a magabiztos nagybefektető, Bill Ackman önkritikát gyakorol, és bocsánatot kér a rá bízott pénz „eltőzsdézéséért”.

Ackman fedezeti alapja, a Pershing Square Holdings négymilliárd dolláros veszteséggel szállt ki a kanadai Valeant gyógyszeripari vállalatból, úgyhogy a meakulpázás indokoltságához nem férhet kétség.

A vigasztalhatatlan befektetőkhöz írt levelében Ackman most elismeri: hatalmas tévedés volt a gyors és átgondolatlan akvizíciókkal nagyra hízó Valeantba ölni a pénzt, a cég menedzsmentjével a szokásosnál szorosabb kapcsolatot kellett volna kiépíteni, s aktívabban kellett volna részt venni az irányítási és ellenőrzési folyamatokban.

Ennek elmulasztása is közrejátszott abban, hogy a 2015-ös 279 dolláros árfolyamcsúcsról mára 10 dollár körülire zuhant a cég árfolyama – írja a Marketwatch. A Pershing 2015-ben 195 dolláron szállt be, és most 11 dolláron szállt ki a látványos bukásokat elszenvedő cégből. A Valeant túlárazási és csalási botrányba keveredett, perek sorozatát indítottak ellene.

Valeant veszteség befektetés Bill Ackman
Kapcsolódó cikkek