Pénz- és tőkepiac

Folytatódik az eladás az árupiacon

Az Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet most kiadott jelentése szerint (ez a riport tartalmazza a hedge fundok és a vagyonkezelők spekulatív pozícióit) a március 21-ével záruló egyhetes időszakban az alapok továbbra is eladók voltak az árupiaci szektorokban, a fémeket kivéve – hívta fel a figyelmet Ole Sloth Hansen, a Saxo Bank árupiaci stratégiai igazgatója.

A WTI nyersolajat négy hete adják az alapok, így a nettó vételi pozíciók nagysága 16 hetes mélypontra esett. Sőt a WTI ára tegnap tovább csökkent, miután az OPEC-en belüli és kívüli termelő országok miniszteri szintű találkozóján kijelentették: több időre van szükség a piac stabilizálásához. Az a tény, hogy nem az eddigi megegyezés kiterjesztésében, hanem a piaci helyzet újbóli áttekintésében állapodtak meg, kétségeket ébreszt a piaci szereplőkben afelől, hogy képesek lesznek-e a kitermelők tető alá hozni egy újabb megállapodást.

A Fed Nyíltpiaci Bizottságának március 15-i kamatdöntése után újra növekedni kezdett az arany nettó long pozícióinak állománya, de a kamatdöntés előtt leépített vételi pozícióknak mindössze 24 százalékát sikerül visszahozni. Az arany amiatt is erősödött, hogy Trump elnök egészségügyi törvénytervezete nem ment át.

A magas minőségű rezet négy hét után először vették az alapok, míg a cukrot – ami a hedge fundok nagy kedvence volt 2016-ban – továbbra is adták, így a cukor nettó long pozícióinak állománya egyéves mélypontra esett. A devizapiacon az alapok már harmadik hete veszik az amerikai dollárt, ez nem kis mértékben a kanadaidollár-eladásoknak köszönhető, miközben az euróshortok száma 20 százalékkal csökkent. Ez utóbbi folyamat már harmadik hete tart, és tavaly június óta az alapok most fogadtak legkevésbé az euró gyengülésére.

nyersanyagárak befektetés árupiac
Kapcsolódó cikkek