Pénz- és tőkepiac

Légtelenítenék az ingatlanbuborékokat

Lista készül azokról a kínai vállalatokról, amelyek fejlesztéseikhez a pénzügyi felügyeletet ellátó szakhatóság (CSRC) engedélye nélkül végrehajtott kötvénykibocsátásokkal szereznek forrásokat. A felügyelet várhatóan kitiltja a kötvénypiacról ezt a vállalati kört, hogy csökkentse a bedőlések miatti kockázatokat és teljesen ellenőrzése alá vonja a pénzpiac ezen szegmensét. Döntően ingatlanfejlesztő cégekről van szó, de szénbányászati és acélipari cégek is esélyesek a listára kerülésre.

A korlátozások célja egyértelműen az ingatlanpiaci-hitelpiaci buborékok felfúvódásának megakadályozása. Szakértők egybehangzóan a jüanban kibocsátott ingatlanpiaci kötvényeket tartják a legrizikósabb befektetésnek. Kínában az ingatlanlufiban lévő túlnyomás kieresztésére utal a lakásárak emelkedésének megtorpanása. Tavaly 12,4 százalék volt a drágulás, az idén jó, ha 2 százalék összejön – írja a Reuters.

Mindez azzal jár, hogy a hitelek mögött álló jelzálogfedezet is gyorsan erodálódik. A rizikós hitelek arányát a hivatalos kínai statisztika mindössze 1,75 százalékosra becsüli, miközben a BMI Research pénzügyi kutatócég szerint a valós adat 20 százalék körüli lehet. Peking egyértelmű célja, hogy a hitelezés visszafogásával és más szigorításokkal megzabolázza az ingatlanárak eddigi szárnyalását. A CSRC a forrásszerzés korlátozásával fékezné meg az ingatlanpiaci sokkokat, s ebben partnerre talált például a sanghaji tőzsdében is, amely az ingatlanberuházók és a túlkapacitásokkal jellemzett szektorok képviselői számára megszigorította a kötvényeikkel való kereskedéshez fűzött követelményeket.

ingatlanbuborék ingatlan
Kapcsolódó cikkek