Pénz- és tőkepiac

Megtorpedózta az egyezséget az USA a G20-csúcson

Gyakorlatilag kihúzta a talajt az Egyesült Államok a G20-as csoport lába alól a hét végi csúcstalálkozón, miután elgáncsolta a szabadkereskedelemmel és a klímavédelemmel kapcsolatos korábbi irányelveket.

Az Egyesült Államok ellenállása miatt nem sikerült áttörést elérniük a világ 20 legnagyobb gazdasága (G20) pénzügyminisztereinek és jegybankárainak a hét végi csúcstalálkozón a protekcionizmus elutasítása és a szabadkereskedelem melletti kiállás, valamint a klímaváltozás elleni harc ügyében. A szombaton kiadott ötoldalas zárónyilatkozatban mindössze egy mondat szerepel: „továbbra is azon dolgozunk, hogy erősítsük a hozzájárulását nemzetgazdaságaink erősítéséhez”, de nyoma veszett „a húszak elvetik a protekcionizmus minden formáját” kijelentésnek és a klímavédelemre vonatkozó irányelvnek is.

A korábbi nyilatkozatok számomra nem relevánsak – mondta Steven Mnuchin, az USA pénzügyminisztere, hangsúlyozva, hogy Donald Trump elnök elvárásait és gazdaságpolitikáját képviselve tárgyalt. Mnuchin szerint Amerika elkötelezett a szabadkereskedelem mellett, ám néhány korábbi egyezmény részletét felül szeretnék vizsgálni.

A kétnapos találkozón heves, ám baráti vita folyt a G19-ek és Amerika között, így „nyitva maradt az ajtó egy jövőbeni megállapodás előtt„ – igyekeztek szépíteni a vereséget a résztvevők. Az elemzők többsége azonban súlyos kudarcként értékelte az eredményt: a protekcionizmus térnyerése súlyos vereség a német elnökségű G20 számára – mondta a Reutersnek Gabriel Felbermayr, az Ifo közgazdásza. Különösen igaz ez annak tükrében, hogy a német össztermék 45 százalékát az biztosítja, így Berlinnek kiemelten fontos a minél szabadabb árumozgás. A szakember szerint hosszú távon a megállapodás hiánya a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) meggyengüléséhez vezet, és a jelenleginél is agresszívabb protekcionizmust eredményez.

Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter ugyanakkor úgy látja, hogy a nemzetközi együttműködés nincs veszélyben, hiszen az Egyesült Államok is a nyitott piacok híve, ám egyelőre nem világos hogy „ki mit ért protekcionizmus alatt”. Sokan abban bíznak, hogy a júliusban esedékes hamburgi találkozón sikerül majd Washingtont is „csapatban tudni”.

Erre azonban kevés az esély, hiszen Donald Trump máris nekilátott kampányígéretei megvalósításának: a napokban benyújtott költségvetés-módosító javaslatai között 31 százalékkal csökkentette a környezetvédelmi tárca költségvetését, és borítékolható, hogy előbb-utóbb az importvámot (határ-igazított adót) is bevezetik. Sokan számítottak arra, hogy a találkozón a devizaárfolyamok kérdése is heves vitát szül majd, tekintve, hogy az USA korábban több jegybankot is támadott a mesterséges árfolyamgyengítés miatt.

Steve Mnuchin ismét megerősítette, hogy a dollárnak gyengébbnek kellene lennie, és az ázsiai országoknak erősíteniük kellene fizetőeszközüket. A G20-ak zárónyilatkozatában ugyanakkor előkelő helyen szerepel azon vállalás, amely szerint továbbra is tartózkodnak attól, hogy devizájukat versenyelőnyszerzési célokból manipulálják.

use Donald Trump protekcionizmus klímavédelem G20
Kapcsolódó cikkek