Pénz- és tőkepiac

Mi történik a piacokon az elnökválasztás után?

Ha a két szélsőséges jelölt jut tovább, atombomba robbanhat hétfőn a piacokon. A Világgazdaság körkérdésére elemzők válaszolnak.

Atombomba
Czachesz Gábor, az OTP Alap­kezelő befektetési igazgatója

Három szcenáriót érdemes megvizsgálni. Piaci szempontból az lenne a legjobb, ha Macron bekerülne a második fordulóba. Macron várhatóan legyőzi Le Pent, de elfogadható lenne, ha Macron mellett Mélenchon menne tovább. Egy Le Pen–Mélenchon-párharc „ledobná az atombombát” a piacokon, mert mindkét jelölt euróellenes. Az elmúlt hetekben felment a francia papírok hozama, az első két verzió esetén ezek lejjebb kerülhetnek. A harmadiknál viszont folytatódhat a francia hozamok emelkedése, és a német tízéves hozam csökkenése. Ugyanakkor nem valószínű, hogy a később esedékes törvényhozási választásokon is győzni tudnának a Frexit-párti jelöltek, ezért a harmadik forgatókönyv akár vételi lehetőséget is jelenthet.

Négyesélyes
Samu János, a Concorde Értékpapír elemzési vezetője

A kiegyensúlyozott versenyben négyen is nagy eséllyel pályáznak a második fordulóba jutásra. A felmérésekben első, konszolidált Emmanuel Macron vagy a harmadik Francois Fillon továbbjutásának örülne a piac. A szélsőjobbos Marine Le Pen és Macron második fordulós összecsapása a piaci alapforgatókönyv év eleje óta, amit várhatóan Macron nyerne. Ebbe a képbe kavart be a szélsőbalos Jean-Luc Mélenchon, aki már csak 5 százalékkal marad le az elsőtől. A Mélenchon–Le Pen-összecsapás a piac rémálma: az euró gyengülése és részvénypiaci csökkenés követné. Minden kimenet, amelyben Macron vagy Fillon szerepel, pozitív reakciókat váltana ki, nem beszélve egy Fillon–Macron második fordulós összecsapásról.

Bizonytalanság
Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint négyesélyes a francia elnökválasztás első fordulója: az első négy helyen álló jelölt között annyira kicsi a különbség, hogy elméletileg bármelyik kettő bejuthat a második fordulóba, ahol azonban a felmérések szerint bárki jelentős fölénnyel nyerne Le Pen ellen. Amennyiben a centrista Macron vagy akár a konzervatív Fillon bekerül a második fordulóba, a piaci hatás semleges vagy enyhén pozitív lehet, a május eleji második fordulóig azonban fennmarad a bizonytalanság. Tartósabb és nagyobb mértékű negatív piaci reakciók abban az esetben várhatók, ha az első fordulóból a két szélsőséges jelölt jut tovább, vagy a második fordulóból Le Pen kerül ki győztesen.

Le Pen-rés
Kovács Bálint, az Equilor elemzője

Négy jelölt is a statisztikai hibahatáron belül verseng fej fej mellett. A szavazásnál Le Pen támogatottsága a várt alatt alakulhat, de a kötvénypiacokon látott úgynevezett Le Pen-rés a szélsőjobboldali politikus továbbjutásával még inkább szélesedhet a választás utáni napokban, függetlenül attól, hogy ki lesz a kihívója. Mélenchon továbbjutása szintén növelheti a bizonytalanságot, hiszen az egyik programpontja az uniós szerződések felülvizsgálata. Az említett jelöltek továbbjutásával a részvénypiacokon és az euró árfolyamában is eladási hullám jöhet. A piacoknak egy Fillon–Macron-páros jelenthetne fellélegzést, hiszen a programjaik jelen állás szerint nem veszélyeztetik az EU és ezzel együtt az eurózóna egységét.

Nyugodtság
Forian-Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója

Ahhoz képest, hogy a francia elnökválasztás az idei politikai naptár legnagyobb téttel rendelkező eseménye, a piacokon nem sokkal az első forduló előtt nem látszik nagyobb idegesség. A befektetők viszonylagos nyugodtságának oka, hogy a felmérések szerint a második fordulóban bármelyik mérsékelt jelölt valószínűleg simán győzne a nagy mumusnak tartott szélsőjobboldali Marine Le Pennel szemben. Az elmúlt hetekben ugyanakkor a szintén erősen piacellenes programmal kampányoló szélsőbaloldali jelölt is feljött a továbbjutásra esélyesek közé, amitől sokkal izgalmasabbá vált a versenyfutás. Ha véletlenül a két radikális jutna tovább a második fordulóba, akkor a piacokon jövő hétfőn robbanhat a bomba.

Marine Le Pen Emmanuel Macron elnökválasztás Franciaország szélsőség
Kapcsolódó cikkek