Pénz- és tőkepiac

Jó lehetőséget látnak a Graphisoftban

Nagy lehetőséget lát a szabályozott ingatlanbefektetési társasággá alakuló Gra­phisoft Parkban Sándor Dávid, a KBC vezető elemzője. A vállalat ingatlanvagyon-becslése immár hatezer forint részvényenként, miközben a papír 3800 forint körül forog.

Újabb erős negyedéven van túl a Graphisoft Park, a bevétel 11 százalékkal mindenkori csúcsra emelkedett éves alapon az idei második negyedévben, miközben az irodák kihasználtsága továbbra is 100 százalékos – mondta a Világgazdaságnak Sándor Dávid, a KBC vezető elemzője. Hozzátette: a növekedést az új fejlesztések átadása magyarázza.

Az első negyedévben az SAP-nek egy teljesen bérbe vett, 5500 négyzetméteres irodát adott át a vállalat, majd júliusban (egy hónapos csúszással a korábbi jelzésekhez képest) a 2500 négyzetméteres fogadóépületet is átvették 80 százalékos kihasználtság mellett. A növekedésnek ezzel még koránt sincs vége, mert 2018-ban a déli területeken 12 500 négyzetmétert adnak át, amelyből 7000 négyzetmétert az SAP már előre le is kötött. Az első negyedév végén még „csak” 3300 négyzetmétert foglalt el a vállalat, és további 3300 négyzetméterre opcióval rendelkezett, vagyis azóta is pozitív változásoknak lehetünk tanúi.

Bár az EBITDA-termelés is magas szinteken áll, itt nem sikerült új csúcsokra menni, amiben a fejlesztések és a bővülő ingatlanállomány miatt fokozódó költségek is szerepet játszanak.

Fontos változás a társaság életében – folytatta az elemző –, hogy a részvényesek a július 14-i közgyűlésen elfogadták a szabályozott ingatlanbefektetési társasággá (SZIT) alakulást. A parlament júniusban fogadta el a SZIT-té válás szabályainak módosítását, ami több olyan könnyítést is tartalmazott, melyeknek köszönhetően a Graphisoft Park képes megfelelni a kritériumoknak. A társaságot a SZIT előszobájának számító SZIE-ként már nyilvántartásba is vették, SZIT-té pedig legkésőbb 2018 végéig alakulhat, így már élvezheti például az új forma adózással kapcsolatos előnyeit.

Vajon a várható hasznok vagy a kalkulálható költségek dominálnak az átalakulás során? Nos, a KBC elemzője szerint inkább hoz az átalakulás, mint visz. Szerinte az új társasági forma leglátványosabban az adózási soron mutatja majd meg a hatásait. Az előttünk álló öt hónapban már idén sem kell fizetni társasági és iparűzési adót, ami 300 ezer euróval csökkenti a menedzsmenti előrejelzés szerint a ráfordításokat. Így a vállalat korábbi 3,5 millió eurós nettóprofit-várakozását 3,7 millió euróra emeli.

Az idei kilátások egyébként felsőbb soron is javultak – tette hozzá a szakember –, hiszen a bevételt illetően 100 ezer euróval emelkedett a várakozás, 10,5 millió euróra, köszönhetően annak, hogy a folyamatban levő átköltöztetéseknek kisebb lesz a negatív hatásuk a korábban vártnál. Viszont ezzel párhuzamosan a működési költségek is magasabbak lehetnek 100 ezer euróval, ami kioltja a kedvező bevételi várakozást. Ezeken felül az értékcsökkenési költségvárakozást is megemelte 100 ezer euróval a cég.

Azt gondoljuk, hogy a SZIT-té alakulás összességében pozitív hatást gyakorol majd a vállalat számaira, és részvényesi szempontból is kedvezők lesznek a hatásai, emiatt továbbra is optimisták vagyunk a Graphisoft Parkkal kapcsolatban – hangsúlyozta Sándor Dávid. Kiemelte: a cég a saját ingatlanvagyon-becslését frissítette, s elsősorban a SZIT-té válás adózási előnyeinek köszönhetően 10 százalékkal megemelte a nettó eszközértékre vonatkozó kalkulációját. Papíronként már 19,7 eurónál állunk, ami 6000 forintos szintnek felel meg. Ehhez képest az árfolyam továbbra is igen jelentős, 30 százalék feletti diszkonton forog.

graphisoft
Kapcsolódó cikkek