Pénz- és tőkepiac

Ez a papír csak az osztalék miatt éri meg

Az ANY még nem drága, de a korábbi alulértékeltség már a múlté. A 6 százalékos osztalékhozam miatt érdemes tartani a papírt.

Jól sikerült az év eddigi része az ANY Biztonsági Nyomdánál, az továbbra is szépen hízik, jól fogynak a biztonsági termékek, és a legutóbbi negyedévben a nyomtatványszegmens termékei is – mondta a Világgazdaságnak Sándor Dávid, a KBC vezető elemzője. Az év második felére az eddig gyengélkedő kártyagyártási divíziónál is arra számít, hogy visszatér a lendület, és összességében a vállalat nemcsak a tavalyi tisztított eredménytermelését hozhatja, hanem annál egy kicsit többet is.

Forrás: (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Ennek tükrében frissítette modelljét az első féléves számok alapján a KBC, s a korábbi 1250 forintos valósérték-becslésüket 1470 forintra emelték. Ez a mostani árfolyamhoz képest némi felértékelődési potenciált jelent. A KBC szerint az egyszeri, vagyis a jövő évi választások számlájára írható pluszbevételeket nem számolva, 5 százalékos átlagos bevételnövekedés várható a cégnél a következő években. Ez konzervatív becslésnek mondható, hiszen 2008 óta 7 százalék felett volt az átlagos éves növekedési ütem, annak ellenére, hogy a válság is éreztette hatását. Sándor Dávid szerint a társaság EBITDA-termelése a bevétellel párhuzamosan emelkedhet, bár a következő években az EBITDA-marzs csökkenését feltételezik egyrészt a választási nyomtatványok marzsokat csökkentő hatása miatt, másrészt az idei folyamatok alapján úgy számolnak, hogy az általános költségek az elmúlt tíz év 21 százalékos átlagát meghaladva, a bevételek 23 százalékára rúghatnak.

Az elemző úgy véli, hogy az általuk várt eredménytermeléshez a vállalatnak nem lesz szüksége jelentősebb beruházási kiadásokra. A következő években az amortizációt 5 százalékkal meghaladó pótlólagos beruházást feltételeznek, mert a jobb minőségűekre lecserélt gépek is a cég rendelkezésére állnak még. Tavaly ráadásul a vállalatnak telephelyet biztosító ingatlant is megvásárolták, ilyen jellegű nagyobb kiadás pedig legközelebb csak akkor válik esedékessé, ha újabb területi igények jelentkeznek. Mivel a későbbiekben is fennmaradhat az ANY erős készpénztermelése, és nagyobb kiadásokra sem számítanak, a társaság eladósodottsági mutatója fokozatosan csökkenhet, és 2020 végére ismét 20 százalék alá süllyedhet.

Tavaly az ingatlanvásárláshoz kapcsolódó egyszeri goodwill tolta fel az eredményt, így sikerült 86 forintos papíronkénti osztalékot fizetni, de az idei év után is fizethet 82 forintot a társaság, és ez az összeg 2019-re, a választási nyomtatványokból származó potenciális bevétellel kiegészülve egészen 93 forintig emelkedhet. 2020-tól viszont a konzervatívabb várakozás miatt már csak 77 forintos kifizetést feltételeznek.

A jelenlegi árfolyam mellett azonban még ez az alacsonyabb is 5,6 százalékos osztalékhozamot jelent, ami kellően vonzó. Sőt, a következő években 6-6,9 százalékos osztalékhozamra lehet számítani, ami a 3 százalékos tízéves magyar állampapírpiaci hozamokhoz képest vonzónak tűnik. Ugyanakkor az ANY egyéves előretekintő osztalékhozamának 3,5 százalékpontos prémiuma a magyar tízéves állampapírhozamhoz képest historikusan nézve már alacsonynak számít.

osztalék Papír ANY
Kapcsolódó cikkek