Pénz- és tőkepiac

Elfogadták a kockázatitőke-alapokra vonatkozó új szabályokat

Új szabályozás segíti elő a az európai kis- és közepes vállalkozások és a hosszú távú projektek-finanszírozási forrásainak diverzifikálását.

Az Tanácsa ma elfogadta a kockázatitőke-alapokra vonatkozó, az induló vállalkozásokba és az innováció területére irányuló befektetések ösztönzését célzó új szabályokat. A rendelet annak az uniós tervnek a részét képezi, melynek célja a teljes mértékben működőképes tőkepiaci unió létrehozása, valamint – az európai beruházási tervvel összhangban – a beruházások ösztönzése.

„Az új szabályozás elősegíti az európai vállalkozások és hosszú távú projektek-finanszírozási forrásainak diverzifikálását” – nyilatkozta a közlemény szerint Toomas Tõniste észt pénzügyminiszter, a Tanács soros elnöke. Hozzátette:

Azzal, hogy megkönnyítjük a vállalkozások számára, hogy a tőkepiacokon jussanak finanszírozáshoz, azt kívánjuk elérni, hogy ne kizárólag a banki kölcsönöktől függjenek.

Az Európai Bizottság adatai szerint, ha az Európai Unió ugyanannyira fejlett kockázatitőke-piacokkal rendelkezett volna, mint az Egyesült Államok, akkor a 2009 és 2014 közötti időszakban 90 milliárd euróval több forrás állt volna rendelkezésre az európai vállalkozások finanszírozására.

Toomas Tõniste észt pénzügyminiszter
Forrás: AFP

A javaslat a 2013-ban elfogadott szabályokat módosítja az európai kockázatitőke-alapokba („EuVECA”-k) és az európai szociális vállalkozási alapokba („ESZVA”-k) történő befektetések előmozdítása érdekében.

A 345/2013/EU és a 346/2013/EU rendelet módosításával az EuVECA- és az ESZVA-alapok bármilyen méretű befektetési alapok alapkezelői számára elérhetővé válnak, és bővül azoknak a vállalkozásoknak a köre, amelyekbe ezek az alapok beruházhatnak. Az új szabályok révén az ilyen alapok határokon átnyúló forgalmazása is olcsóbbá és egyszerűbbé válik.

A 345/2013/EU és a 346/2013/EU rendelet az EuVECA- és az ESZVA-alapokba való befektetésekre vonatkozó követelményeket állapítja meg. E követelmények a fiatal és innovatív vállalkozásokra, valamint a pozitív társadalmi hatás elérésére törekvő vállalkozásokra vonatkoznak.

Az elnökség és a Parlament képviselői egy sor módosításokról állapodtak meg a korábban. Így a szabályozás értelmében ezt követően a nagyobb alapok, azaz az 500 millió euró feletti értéket képviselő kezelt eszközállománnyal rendelkező alapok kezelői is lehetőséget kapnak az EuVECA- és az ESZVA-alapok piaci bevezetésére és kezelésére. Emellett mövekszik azon vállalkozások köre, amelyekbe az EuVECA-alapok befektethetnek: a legfeljebb 499 alkalmazottat foglalkoztató, tőzsdén nem jegyzett vállalkozások (közepes piaci tőkeértékű kisebb vállalatok), valamint a kkv-tőkefinanszírozási piacon jegyzett kis- és középvállalkozások is ide tartoznak majd.

Az Európai Parlament 2017. szeptember 14-én jóváhagyta a rendeletet, miután 2017. május 30-án megállapodás született az Európai Parlament képviselőivel.

Európai Tanács szociális vállalkozási alapok kockázatitőke-alapok
Kapcsolódó cikkek