Pénz- és tőkepiac

Kitart tőkeemelési terve mellett a SET Group menedzsmentje

Már biztosan nem az eredetileg tervezett formában valósul meg a tőkeemelés a SET Groupnál, de a menedzsment továbbra is elkötelezett a tőkebevonásban – mondta a Világgazdaságnak Orbók Ádám stratégiai igazgató.

Kedvező és baljós előjelek egyaránt megelőzték a karanténból épp csak kitörő SET Group hétfői rendkívüli közgyűlését, melynek legfontosabb meghirdetett napirendi pontja a zárt körű tőkeemelés volt. Jó jelnek tekinthettük, hogy miközben rendre túl tágasnak bizonyulnak a megjelentek számához képest a tőzsdei társaságok közgyűlési helyszínei, a SET Group a fokozott befektetői érdeklődésre tekintettel módosítani kényszerült a helyszínt. Ezzel szemben a közgyűlés előestéjén kiadott független könyvvizsgálói jelentés, mely a véleménynyilvánítás visszautasítását tartalmazta, afféle ómenként volt értékelhető.

Az ügy előzménye, hogy a tőkeemelésről három új befektetővel állapodtak meg. A Triman Kft., a Triterra Kft. és Farkas Gergely megalapították az Első Magyar Szolgáltató Kft.-t 1,386 milliárd forint törzstőkével. A törzstőkét a három befektető apportálta. Az apport tárgya egy 6,5 hektáron elterülő ipari komplexum, saját iparvágánnyal, mely per-, igény- és tehermentes ingatlan, továbbá számítástechnikai eszközök is kerültek az új cégbe, valamint az Oilkomfort Kft. 503 millió forintos törzstőkéjének 100 százalékát megtestesítő üzletrész.

Forrás: Shutterstock

A könyvvizsgálónak azt a nem pénzbeni, vagyoni hozzájárulást kellett értékelnie, melyet az Első Magyar Blokklánc Szolgáltató Kft. törzstőkéjének 100 százalékát megtestesítő három üzletrész (54,24 százalékot a Triman adott, 15 százalékot a Triterra és 30,76 százalékot Farkas Gergely) képvisel. Kámán Ildikó könyvvizsgáló, az Adóprognózis Kft. ügyvezető igazgatója a véleménynyilvánítást visszautasította, mondván: a rendelkezésre bocsátott külső szakértői vélemények és információk, illetve az idő rövidsége miatt az egyes üzletrészek értékére vonatkozó könyvvizsgálói véleményt nem tudott adni, miután nem volt a birtokában elegendő és megfelelő könyvvizsgálói bizonyíték.

A hétfőn megjelent részvényesek és részvényesi képviselők a leadható szavazatok 44,57 százalékát képviselték, ezért a közgyűlés határozatképtelen volt. A megismételt közgyűlést február 9-re hívták össze, s az eredeti napirendjén szereplő ügyekben a jelenlét arányától függetlenül határozatképes lesz. A megismételt közgyűlés legfontosabb napirendi pontjai továbbra is a tőkeemelést érintő kérdések lesznek. A könyvvizsgálói vélemény hiányában, és a cégbíróság 30 napos eljárási határidejére tekintettel már bizonyos, hogy a tőkeemelés nem valósulhat meg az eredetileg tervezett formájában – mondta a Világgazdaságnak Orbók Ádám stratégiai igazgató, aki szerint ahhoz, hogy az alaptőke-emelés ügyében az igazgatótanács további döntéseket tudjon hozni, legelőször tisztázni kell, hogy az eljárásra megvan-e a megfelelő felhatalmazása a közgyűlés részéről. Ennek megállapítására – a felhatalmazó közgyűlési határozat értelmezése és megerősítése által – a hétfőn tartott, végül határozatképtelen rendkívüli közgyűlés lett volna hivatott. A rendkívüli közgyűlés határozatképtelen volt: a szavazatok több mint felét birtokló szavazásra jogosultak részvétele két részvényesi képviselő meghatalmazásán múlt, melyek a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek nem feleltek meg, így azokat elfogadni nem tudták. A menedzsment továbbra is elkötelezett a tőkebevonás iránt, de a legfontosabb szempontnak azt tekinti, hogy a SET Group mindig a hatályos jogszabályi rendelkezések betartásával működjön.

A SET Group egyébként január 16-án lépett ki a karanténból, miután a BÉT vezérigazgatója megszüntette az elkülönítés szankciót. A papír tegnap 300 forinton, 9 forintos negatív réssel nyitott. Ám arról sem szabad elfeledkezni, hogy a tavalyi év első háromnegyedét 50 forint alatt töltötte a kurzus.

részvény SET részvényárfolyam Set Group
Kapcsolódó cikkek