Pénz- és tőkepiac

Olajra váltja a Trump-dollárokat az Exxon

Beruházásokra költi a decemberben elfogadott Trump-féle adótörvénnyel megspórolt dollármilliárdokat az ExxonMobil.

A tőzsdén szereplő legnagyobb olajipari társaság, az ExxonMobil a következő öt évben 50 milliárd dollárt fordít fejlesztésekre az Egyesült Államokban, ezt Darren Woods jelentette be hétfőn. Az említett időszakra korábban félretett 15 milliárdot tehát 35-tel fejeli meg az energetikai óriás. Az elnök-vezérigazgató azt nem mondta, hogy az utolsó centig beruházásokra fogják költeni a náluk hagyott pénzt, sem azt, hogy a program finanszírozásához más forrásokat ne használnának majd fel.

Forrás: AFP/Saul Loeb

A beruházások fő színtere a palaolajban gazdag Permi-medence lesz, annak is a Nyugat-Texasban és Észak-Új-Mexikóban fekvő részei. Az ExxonMobil itt tavaly 5,6 milliárd dollárért vásárolt olajban gazdag területeket a Bass családtól – emlékeztet a CNBC. A Mexikói-öbölben és a déli partvidéken már tavaly márciusban meghirdettek egy 20 milliárd dolláros önálló kutatási-kitermelési programot, amelynek keretében finomítói, vegyipari kapacitások kiépítését is tervbe vették.

Darren Woods egy blogon megjelent posztjában hosszasan méltatta a történelmi jelentőségű adóreformot, amely lehetővé teszi a beruházások ösztönzését, új munkahelyek megteremtését, s ezen keresztül az amerikai gazdaság versenyképességének javítását.

Maga az ExxonMobil is ezrével teremt majd új munkahelyeket az említett térségekben ahol az infrastruktúrát, a kitermelést segítő beruházásokat hajtanak végre. Darren Woods legkevesebb 12 ezer állandó munkalehetőségről beszélt.

A növekedést ösztönző adóreform a vezérigazgató szerint a részvényesek számára is előnyös, a befektetett milliárdok és az általuk megvalósuló beruházások ugyanis közvetve növelik a részvényesi értéket, magasabb árfolyamot és osztalékot eredményeznek.

ExxonMobil Trump beruházások olajipar
Kapcsolódó cikkek