Pénz- és tőkepiac

Újra emelkedik a folyószámlák száma Magyarországon

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a tavalyi harmadik negyedévben is folytatódott a fizetési számlák számának növekedése Magyarországon.

A harmadik negyedévben is folytatódott a fizetési számlák számának növekedése Magyarországon: a 10,525 millió folyószámla a 2016. decemberinél 7 ezerrel, a 2015 véginél pedig 309 ezerrel, 3 százalékkal több – derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból. Figyelemre méltó, hogy a 2017 első kilenc hónapjában regisztrált növekedés leginkább a vállalati, illetve a devizában vezetett folyószámláknak köszönhető. Előbbiek száma ugyanis épp hétezerrel, 972,1 ezerre emelkedett három negyedév alatt, és a devizaszámlák darabszámánál is pontosan ekkora növekedést mért a jegybank, 1,087 millió, szeptember végén vezetett számla mellett.

Fotós: Móricz-Sabján Simon

A folyószámláknál bekövetkezett, 2015 végi mélypontban egyértelműen a lakossági ügyfeleknek jutott nagyobb szerep. Az általuk birtokolt számlák mennyisége egyetlen év alatt a csaknem 9,4 millióról 9,26 millióra esett vissza, miközben az összesített darabszám is hozzávetőleg 150 ezerrel zsugorodott 2014 decembere és 2015 vége között.

Az egyes számlatípusok közül a netbanki szerződéshez kapcsoltaknál volt nagyobb mozgás 2017 első három negyedévében. A 2016 végi 8,33 millióról szeptemberre 8,53 millióra emelkedett a számuk, miközben arányuk az összes folyószámlán belül már meghaladta a 81 százalékot. A netbankos számlák arányának növekedése ma már látványosan lassul az évtized elején megszokott tempóhoz képest, aminek az az oka, hogy kezd telítődni a piac. Látványosan csökken viszont a hazai ügyfelek által vezetett megtakarítási számlák száma: 2016 márciusa és 2017 szeptembere között 8,5 százalékkal 540 ezerre esett vissza. Ez nem túl meglepő fejlemény, hiszen az 1 százalék alatti lekötött betéti kamatok mellett jelentősen veszítettek vonzerejükből e konstrukciók.

Szépen nő az átutalási forgalom

Stabilan növekszik a jegybank adatai szerint az átutalási forgalom a pénzügyi szolgáltatóknál. 2017 harmadik negyedévében 57 millió egyedi forintátutalást indítottak az ügyfelek, 157 ezermilliárd forintos összértékben, ami 4, illetve 11 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához viszonyítva. Szintén bővült 2016 harmadik negyedévéhez képest az elsősorban közüzemi és egyéb rendszeres számlák fizetésére használt csoportos beszedések forgalma: darabszám alapján 3 százalékkal 18 millióra, értékben pedig 8 százalékkal 202 milliárd forintra.

 

Magyarország folyószámlák MNB
Kapcsolódó cikkek