Pénz- és tőkepiac

Tizenhat havi csúcsán a kakaó ára

A prémium csokoládé és a jó minőségű kozmetikai termékek iránti kereslet növekedése, valamit a fő termőterületek csapadékhiányos időjárása miatt drágult a kakaó.

Tonnánkénti 2471 dollárra drágult a kakaó kedden, ez 16 hónapos csúcsot jelent. Utoljára 2016. november elején jegyezték hasonló szinteken a kakaót az árupiacokon, akkor épp egyéves zuhanáson volt túl a kurzus, hiszen 2015 decemberében még 3390 dollárt adta egy tonnáért. Az elmúlt bő egy évben zömmel az 1900-2100-as sávban oldalazott az ár, tavaly november elején a nagy őszi betakarítás indulásakor tört ki 2212-ig, de utána inkább adták a befektetők az árucikket a piacon, hiszen karácsonyig 1809 dollárig korrigált vissza a kurzus. Onnan viszont látványos emelkedésbe kezdett és a február eleji egy hetes megtorpanást leszámítva a rali a 2300 dolláros szintig tartott.

Több ok együttes hatása vezetett az ár folyamatos növekedéséhez. Egyrészt a csokoládéiparban egyre jobban nő a kereslet a prémium termékek iránt, amelyek magasabb kakaóvaj tartalmúak. Másrészt a világ kakaóbab termésének döntő hányadát Elefántcsontparton és Ghánában nem igazolódtak be a nagy és jó minőségű termésről szóló előzetes hírek. Alacsony vajtartalmú és túl apró kakaóbabokat szüreteltek a termelők

– mondta a Világgazdaságnak a holland kakaópor legnagyobb hazai forgalmazója, a Tutti Élelmiszeripari Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Prohászka Ottó.

Forrás: AFP/ Sia Kambou

Alapesetben a kakaóbabnak el kellene érnie a 45-58 százalékos zsírtartalmat. Az ez alattiaknál a kakaópor-gyártás már veszteséges. Nyugat-Afrikában az elmúlt hónapokban kevés csapadék esett, ezért lett gyengébb a termés, ami egyből magával hozta a felvásárlási árak csökkenését.

„Ez már olyan méreteket öltött, hogy a gazdák egyes esetekben nem is próbálkoztak a termés értékesítésével. Közben fogynak a korábban elraktározott nyugat-afrikai babkészletek. Mindehhez hozzáadódott, hogy a kozmetikai ipar felől is egyre nagyobb az igény a magas minőségű kakaóvaj iránt” – tette hozzá Prohászka Ottó. A prémium krémekben az egyik legdrágább kakaóvajat használják alapanyagnak, mert rendkívül szövetbarát és az iparág speciális igényeinek is jobban megfelel, mint például a pálmazsír.

A világ legnagyobb kakaóexportőrének számító Elefántcsontparton a jelenlegi előrejelzések szerint az október-márciusi időszakban 1,32 millió tonnás lesz csak a betakarított mennyiség, a korábban várt 1,45 millió helyett. Tavaly 1,5 millió tonnával rekordot értek el az országban.

„A kakaó árával kapcsolatos kilátások nem a legjobbak. A fő betakarítási szezonnak számító október-decemberi időszakon túl vagyunk, ezután indult be az árupiaci drágulás. Most egy középtermési időszak van, amikor nem várhatóak lényegi információk. Nemsokára kezdődik második legjelentősebb betakarítási időszak, a március-májusi, de nem várható trendforduló. Az őszi nagy szüreti időszakig lassú áremelkedésre lehet számítani” – hangsúlyozta Prohászka Ottó, aki szerint a drágulás mellett szól a kínai fogyasztási szokások átalakulása is.

„Tizenöt-húsz éve Kínában szinte alig fogyasztottak csokoládét, most egyre népszerűbb ez a termék, évente 3-5 százalékkal bővül a felhasználás. Az ázsiai országban megvan a fizetőképes kereslet a prémium termékekre is” – fűzte hozzá.

Kihűlt a kávépiac

A kakaóval ellentétben a kávé piacán nincsenek jelentős mozgások, az ár már három éve a fontonkénti (0,45 kilogramm) 1,2–1,5 dollár, azaz 300–380 forintos sávban mozog. Lefelé 2015 második felében és 2016 elején tört ki a kurzus, de csak 1,14 dollárig esett, felfelé pedig 2016 novemberében, akkor 1,71 dollár volt a lokális csúcs. Ősztől kisebb kilengésekkel csökken a kurzus, amely 1,41-ról 1,21-ra csúszott le a következő határidő, ami most jelenleg a májusi jegyzésára. Pedig közben januárban 20,7 százalékkal 11,01 millió hatvan kilogrammos zsákra nőtt a globális kávéexport a Nemzetközi Kávészervezet, az ICO adati alapján. Az október elején kezdődött 2017/2018-as szezon első négy hónapjában 3,1 százalékkal 40,74 millió zsákra nőtt az Az arabica fajta exportja 7, a robustáé 48,2 százalékkal nőt januárban, a négy napos időszakot nézve 1,3, illetve 6,4 százalékos a plusz.

 

kozmetikai termékek kakaó csokoládé áremelkedés
Kapcsolódó cikkek