Pénz- és tőkepiac

Alig nyitottak tartós befektetési számlát

TBSZ és NYESZ helyett bankbetétben parkoltatják a pénzüket a kisbefektetők a vérzivataros időkben. Az értékpapír-állományok növekedése lelassult, a bankbetéteké rekordon áll.

Csak lassan térnek vissza a befektetők az adókedvezményes megtakarítások piacára: az idei első három hónapban alig nőtt a tartós befektetési számlák (TBSZ) száma. A Magyar Nemzeti Bank friss adatai szerint március végén valamivel több, mint 350 ezer TBSZ volt a különféle pénzügyi szolgáltatóknál, 10 ezerrel kevesebb, mint tavaly november végén. A háttérben az állhat, hogy 2017 december 31-én megszűntek azok a számlák, amelyeket a 2012-es gyűjtőévben indítottak. Bár a pénzügyi szolgáltatók úgy tapasztalták, hogy sokan viszik tovább az adókedvezménnyel támogatott megtakarítást új TBSZ-re, a jelek szerint ezt az év első negyedében még csak kevesen tették meg.

A jegybanki adatok azt mutatják, hogy 3000-3500 körül lehetett az első három hónapban megnyitott új TBSZ-ek száma. A gyér érdeklődés hátterében az állhat, hogy gyengén indult az év a tőkepiacokon,

azok a befektetők, akik korábban értékpapírban tartották a pénzüket, valószínűleg kivárnak, és inkább bankbetétben parkoltatják a megtakarításukat.

A jegybank adatai szerint március volt az első olyan hónap, amikor a háztartások bankbetétállománya átlépte a 8 ezermilliárd forintos lélektani határt, és az első három hónapban a lakosság több mint 210 milliárd forintnyi friss megtakarítást helyezett el a bankszámláin. Ezek döntő része persze látra szóló betétbe került, nem kötötték le, ez is jelzi, hogy a kisbefektetők vélhetően a megfelelő pillanatra várnak, hogy visszatérjenek az értékpapírpiacra.

Sokan az adókedvezmény ellenére sem bízzák a pénzüket másra
Fotó: Shutterstock

A háztartások értékpapír-állománya az első negyedév végén 9687 milliárd forint volt, ami történelmi rekordnak számít, a növekedés üteme azonban az idén a korábbihoz képest lassabb lett.

Az értékpapír-megtakarítások körülbelül negyede van tartós befektetésben, TBSZ-eken 2475 milliárd forintot kezeltek, ami csaknem 60 milliárd forinttal kevesebb a 2018 véginél. Az idén a tartós befektetések értékesítése a bankoknak ment jobban, a náluk lévő számlák száma csaknem háromezerrel nőtt január óta, március végére megközelítette a 243,5 ezret, a brókercégeknél 101 ezer körül stagnált a számuk.

Mind a bankoknál, mind a brókercégeknél csökkent a TBSZ-eken lévő megtakarítások mennyisége, ami a tőzsdék esésével is magyarázható.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

nyesz öngondoskodás statisztika megtakarítás MNB befektetés bankbetét TBSZ
Kapcsolódó cikkek