Pénz- és tőkepiac

Felívelő pályán a Walgreens

Június 26-ától új tagja lesz az 1896 óta létező Dow Jones indexnek, amely az amerikai gazdaság harminc emblematikus vállalatát foglalja magában.

Június 26-ától új tagja lesz az 1896 óta létező Dow Jones indexnek, amely az amerikai gazdaság harminc emblematikus vállalatát foglalja magában.

Az újdonsült aspiráns az Egyesült Államok egyik vezető, kis- és nagykereskedelemben is tevékeny gyógyszertárlánca, a Walgreens Boots Alliance.

A vállalat az index utolsó mohikánját váltja fel, a General Electricet, amelynek az árfolyama kevesebb mint 25-ödére esett az index legmagasabb árfolyamával rendelkező Boeingéhez képest. Ez pedig azért fontos, mert a Dow Jones index nemes egyszerűséggel az adott részvényárfolyamok nominális értéke alapján súlyozza az indextagokat, így a GE súlya gyakorlatilag elenyészővé vált az indexben.

Erre a hírre 5 százalékot emelkedett a Walgreens Boots Alliance árfolyama, ugyanis az indexbe való bekerülés miatt több olyan passzív alapnak, amely a Dow Jonest követi, a vételi oldalon kell megjelennie a közeljövőben.

Ám ha eltekintünk ettől a technikai tényezőtől, akkor is ígéretes befektetési célpont lehet a cég. A Walgreens árfolyamát erős nyomás alatt tartotta az utóbbi évben a Donald Trump által belengetett gyógyszerárcsökkentési akcióterv, eközben azonban rendre stabil növekedésről számolt be negyedéves gyorsjelentéseiben a cég. E hatások eredőjeként értékeltsége több fundamentális mutató alapján is több évtizedes mélypont környékére esett vissza. Eközben az elemzők profitvárakozásai nagyjából éves átlagban 10 százalékos profitbővülést vetítenek előre a következő évekre, így egy vonzó értékalapú tárul elénk.

 

Trump gyógyszerárcsökkentési terve továbbra is fontos bizonytalansági tényező a részvényesek szemében, ám inkább egy relatíve pesszimista szcenárió épülhetett már be az árfolyamba. A technikai képet tekintve egy csökkenő trendcsatorna aljáról, illetve egy erősebb támaszzónából pattant fel az árfolyam, ez a mozgás kitarthat egészen a trendcsatorna tetejéig, 77-78 dollár környékéig.

Dow Jones USA Walgreens
Kapcsolódó cikkek