Pénz- és tőkepiac

Ősszel érkeznek az ICO részletei

Hosszú távú projektnek szánja a watereum kriptovalutát a FuturAqua, bízva abban, hogy a blokkláncalapú globális vízpiac úttörője lehet – mondta lapunknak Fodor István, a cég vezérigazgatója.

A watereum részletes bemutatására ősszel kerül sor, akkor jelenik meg a kriptovalutát leíró úgynevezett white paper, és akkor tájékoztatunk az elsődleges érmekibocsátásról (ICO) is – mondta a Világgazdaságnak Fodor István, a FuturAqua vezérigazgatója.

A Watereum az eddig is leggyakrabban használt ethereum rendszerére épül, a világon egyedülálló módon pedig a víz lesz a mögöttes termék: egy tokenért, azaz egy egységnyi watereumért egy liter vizet lehet venni, a hamarosan kidolgozásra kerülő szabályok szerint.

A fedezetet a FuturAqua által nemrég megvásárolt vízbázis biztosítja, amely 10 milliárd liternyi vizet rejt.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha egy ember naponta három liter vizet iszik meg, akkor a szóban forgó mennyiségből több mint 9 millió embert lehet egy évig ellátni.

Még nincs eldöntve, hogy melyik tőzsdére vezetik be a tokeneket
Fotó: Shutterstock

Mivel a önállóan is forgalomképes, árfolyama változhat. Visszásnak tűnik azonban az a gyakorlat, amely egy liter vízhez kötné a változó árfolyamot: miért adna a fogyasztó jövő hónapban kétszer annyit egy liter vízért, mint ma?

„Magyarországon alapvető szolgáltatásként gondolnak a vízre, a csapból jó minőségű, iható víz folyik. Azonban ez már most sincs mindenhol így a világon, tíz év múlva pedig még rosszabb lesz a helyzet.

A watereum hosszú távú projekt, arra számítunk, hogy több olyan befektető van, akinek megéri most alacsonyabb áron vízkvótát venni, mint tíz év múlva magasabb áron

– közölte Fodor. – A víz globális nagykereskedelmi piacát szeretnék megteremteni a termékkel. Nem tudjuk, hogy sikerrel járunk-e, lesz-e rá kereslet, de bízunk benne, hogy a kialakuló blokkláncalapú globális vízpiac úttörői lehetünk.”

A jó minőségű ivóvíz beszerzése és tárolása bonyolult, tőke- és engedélyigényes feladat. A watereum üzleti modellje szerint, ha egy tokentulajdonos bemutatja kriptopénzét a FuturAquának, a neki járó ivóvizet a cég kiszivattyúzza, csomagolja és szállítja. „Így kiváltható, hogy a befektetőnek évekkel korábban kelljen gondolnia az ivóvíz-kapacitás kiépítéséről” – magyarázza Fodor. Korábban a FuturAqua próbálkozott a watercoin nevű, papíralapú vízutalvánnyal is, de az nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Futuraqua ICO Watereum
Kapcsolódó cikkek