Pénz- és tőkepiac

Szerdán kiderül, mit tervez a Fed

A bérek kilenc éve nem látott mértékben emelkedtek, de a következő hónapok adatait várhatóan torzítja a hurrikánszezonban korlátos adatszolgáltatás.

A Fed szeptember 25–26-i kamatdöntő ülése előtt a piac beárazta már az újabb 25 bázispont szigorítást. Nagy várakozás előzi meg a Fed elnökének sajtótájékoztatóját és a Fed friss gazdasági prognózisát is, mivel először adnak kitekintést a 2021-es évre. Júniusban a kamatdöntési közleményből kikerült, hogy a kamatszint még sokáig a hosszú távú egyensúlyi szint alatt mozog, ez inkább a héjákra jellemző üzenet volt (közel a semleges kamatszint).

Fotó: AFP

Három hónapja bővült a héják tábora a szavazó tagok között (2018-ra már eggyel többen vártak négy szigorítást, mint korábban), de azt a jegybankelnök Powell is kiemelte, hogy a jegybankárok kamatpálya-előrejelzéseiből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. A várttól elmaradó augusztusi inflációs adatok miattt erősödhet azok tábora, akik a Fed fokozatosan végrehajtott kamatemeléseinek lassítása mellett érvelnek.

Ugyan a bérek kilenc éve nem látott mértékben emelkedtek, de a következő hónapok adatait várhatóan torzítja a hurrikánszezonban korlátos adatszolgáltatás.

Emellett a kereskedelmi tárgyalások esetében is sok a bizonytalanság, ami a Fed monetáris politikájával kapcsolatos kilátásokat befolyásolja. Időközben bővült a Fed testülete, szeptember 17-én beiktatták a Fed új alelnökét, Richard Claridát, aki – amellett, hogy a Columbia Egyetem elismert közgazdásza – a világ legnagyobb kötvényalapjának globális stratégiai tanácsadója volt.

Összességében a kamatdöntés során nem számítunk a Fed prognózisának érdemi változtatására a kamatpálya tekintetében sem. Fenntartjuk azon várakozásunkat, hogy az idei három után jövőre is három Fed-kamatemelésre kerül sor, 2020-ra pedig már egyértelműen szigorú monetáris politikával számolunk a tengerentúlon. Az előttünk álló két évben a dollár euróval szembeni relatív hozamelőnye folyamatosan csökkenhet, 2019-ben már az euró dollárral szembeni erősödésére számítunk. Várakozásunk szerint az euró-dollár árfolyam az 1,18-os szint körül fejezheti be az idei évet.

STRATÉGIA Fed euró-dollár
Kapcsolódó cikkek