Pénz- és tőkepiac

Új törvénnyel szabályozzák az értékpapírosítást

Szeptember 11-ig véleményezhetik a piaci szereplők azt a törvénytervezetet, amely most jelent meg a kormány honlapján.

A pénzügyi salátatörvény-javaslatba kerültek be egyebek között a tőkepiaci törvény azon módosításai, amelyek az európai parlamenti és tanácsi rendelet alapján az úgynevezett egyszerű, átlátható és egységesített (STS) értékpapírosítás szabályait rögzítik. Egy teljes új részt is kap a tőkepiaci törvény, amely a különleges célú gazdasági egységek (KCGE) értékpapírosítási tevékenységét és működését rögzíti.

Az unió honlapja szerint a jogszabályok módosítására azért van szükség, hogy megteremtsék a biztonságos, egyszerű, átlátható, egységesített és kellően felügyelt értékpapírosítási termékek kereteit, továbbá segítséget nyújtsanak ahhoz, hogy ezeket a termékeket meg lehessen különböztetni az összetettebb és kockázatosabb pénzügyi eszközöktől. Az új szabályok segítséget nyújtanak majd a befektetőknek az értékpapírosításhoz kapcsolódó kockázatok felmérésében – a termékeken belül és a termékek között egyaránt.

Az KCGE hitelintézetnek vagy befektetési vállalkozásnak nem minősülő, egy vagy több értékpa­pí­rosítási ügylet végrehajtására létrehozott olyan jogi személyiségű gazdasági társaság vagy egyéb jogi személy, amelynek tevékenysége kizárólag az értékpapírosítási ügylet végrehajtására korlátozódik.

Magyarországon nem igazán ismert ez a cégforma, az Európai Unióban viszont csaknem 4 ezer ilyen társaság működött az idén március végén. A nagyobb értékpapírpiaccal rendelkező országokban, például Luxemburgban, 1200-nál is többet tartanak nyilván, de Írországban is csaknem ezer KCGE van.

Magyarországon, ha ilyen értékpapírosító céget tervez valaki, az egyik fontos előírás, hogy az értékpapírosítást csak kizárólagos tevékenységként végezheti. A KCGE csak részvénytársaság, korlátolt felelősségű társaság lehet, vagy olyan, jogi személyiséggel rendelkező gazdálkodó szervezet fióktelepe, amely az másik tagállamában székhellyel rendelkezik. A szervezet nem folytathat olyan tevékenységet és nem vállalhat olyan kötelezettséget, amely az értékpapírosítási tevékenységével összefüggő kötelezettségein túli, egyéb kötelezettségvállalással járna. A KCGE-k nem terhelhetik meg a kibocsátás fedezetéül szolgáló követelést, és nem lehetnek a Ptk. harmadik könyvében – ez a könyv a jogi személyekről szól – szabályozott vállalatcsoport tagjai sem.

A KCGE-k vezetőire is szigorú szabályok vonatkoznak majd. Kizárják a tisztségviselők köréből az értékpapírosítást kezdeményező cégek munkavállalóit, sőt a volt alkalmazottakat is a munkaviszony megszűnése után öt évig. Olyan személy sem vezethet ilyen intézményt, aki az értékpapírosítást kezdeményező cég számára valamilyen alkalmi munkát végez megbízási jogviszonyban. A részvényesek és a könyvvizsgálók szintén nem kaphatnak vezetői státuszt ezekben az intézményekben.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

KCGE értékpapírosítás törvény
Kapcsolódó cikkek